Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν συσκευή που αλληλεπιδρά με τα όνειρα

Ομάδα ερευνητών στο Dream Lab του MIT, που ιδρύθηκε το 2017, ανέπτυξαν μια φορητή συσκευή ανοιχτού κώδικα και χαμηλού κόστους που μπορεί να παρακολουθεί και να αλληλεπιδρά με τα όνειρα με διάφορους τρόπους.

Η συσκευή ονομάζεται Dormio, μοιάζει με γάντι και είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες που μπορούν να εντοπίσουν σε ποια φάση ύπνου βρίσκεται ο χρήστης. Ο χρήστης φοράει το γάντι πριν πέσει για ύπνο και σφίγγει το χέρι του σχηματίζοντας γροθιά και ασκώντας πίεση στον αισθητήρα ενώ ταυτόχρονα, αισθητήρες ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν αυτοί αντιληφθούν ότι οι μύες του χρήστη χαλαρώνουν, τα εγκεφαλικά κύματα αλλάζουν σταδιακά κι ενεργοποιείται ένα ρομπότ Jibo το οποίο επαναλαμβάνει μια προγραμματισμένη φράση. Αυτή η φράση έχει ως στόχο να επηρεάσει τον εγκέφαλο του ανθρώπου που κοιμάται, έτσι ώστε να αλλάξει το περιεχόμενο του ονείρου του. Αυτό συνέβη σε ένα πείραμα όπου συμμετείχαν 50 άτομα, όταν οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν τους χρήστες να ονειρευτούν μια τίγρη.

Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν συσκευή που αλληλεπιδρά με τα όνειρα

«Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το ένα τρίτο της ζωής τους είναι το ένα τρίτο όπου θα μπορούσαν να αλλάξουν ή να δομήσουν ή να βελτιώσουν τον εαυτό τους», εξηγεί ο Adam Horowitz, ερευνητής στο Dream Lab. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μεταιχμιακό στάδιο μεταξύ ύπνου-ξύπνιου, που ονομάζεται υπναγωγία, είναι μια πηγή δημιουργικότητας, που συνήθως χάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. «Είτε μιλάμε για αύξηση της μνήμης και της δημιουργικότητας είτε για βελτίωση της διάθεσης ή της απόδοσής μας, όλα αυτά είναι πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τη νύχτα και που είναι σημαντικά», πρόσθεσε ο Horowitz.

«Οι υπναγωγικές εικόνες ή ψευδαισθήσεις είναι μια φυσιολογική κατάσταση συνειδητότητας στη μετάβαση από τη φάση εγρήγορσης στη φάση ύπνου», εξηγεί ο Valdas Noreika, ψυχολόγος στο Cambridge. Επίσης, η υπναγωγία μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Κάποιοι για παράδειγμα έχουν έντονες οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Η συσκευή προορίζεται για να εκδημοκρατίσει την επιστήμη της παρακολούθησης του ύπνου και για αυτό τον λόγο, οι ερευνητές δημοσίευσαν στο Github τις οδηγίες κατασκευής της με το ανάλογο λογισμικό, επιτρέποντας σε όλους να κατασκευάσουν το δικό τους γάντι Dormio.

ΠΗΓΗ: Futurism

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος