Ερευνητές μετακίνησαν αντικείμενα χρησιμοποιώντας κύματα υπερήχων

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μετακινήσουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας κύματα υπερήχων. Η νέα μέθοδος ανοίγει το δρόμο για τον ανέπαφο χειρισμό σε τομείς όπως η βιομηχανία και η ρομποτική, όπου τα μηχανήματα δεν θα χρειάζονται ενσωματωμένη πηγή ενέργειας για να λειτουργήσουν.

Έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι αντικείμενα μπορούν να μετακινηθούν και με κύματα φωτός και ήχου. Ωστόσο, τα εν λόγω αντικείμενα ήταν πάντα πολύ μικρότερα από τα μήκη κύματος είτε του φωτός είτε του ήχου.

Με βάση τις αρχές της φυσικής των μεταϋλικών, η νέα μέθοδος είναι σημαντική γιατί μπορεί να μετακινήσει μεγαλύτερα αντικείμενα.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι τα ηχητικά κύματα μπορούν να μετακινήσουν αντικείμενα. Αυτό που κάνει την έρευνά μας ξεχωριστή είναι ότι μπορούμε να χειριστούμε πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα αν μετατρέψουμε την επιφάνειά τους σε μια μεταϋλική επιφάνεια ή σε μια μεταεπιφάνεια», δήλωσε ο Ognjen Ilic, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Όταν τοποθετούμε αυτά τα μικροσκοπικά μοτίβα στην επιφάνεια των αντικειμένων, μπορούμε ουσιαστικά να αντανακλάμε τον ήχο προς όποια κατεύθυνση θέλουμε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε την ακουστική δύναμη που ασκείται σε ένα αντικείμενο», σημείωσε ο καθηγητής.

Με τη νέα μέθοδο, οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να τραβήξουν ένα αντικείμενο προς την κατεύθυνση μιας πηγής. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τις βιομηχανίες κατασκευής ή ρομποτικής.

«Ο ανέπαφος χειρισμός είναι ένας καυτός τομέας έρευνας στην οπτική και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Ωστόσο, αυτή η μελέτη προτείνει μια άλλη μέθοδο για ανέπαφη ενεργοποίηση που προσφέρει πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να μην έχουν άλλες τεχνικές», δήλωσε ο Μάθιου Στάιν, κύριος συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο σε αντικείμενα διαφορετικών υλικών και μεγεθών, χρησιμοποιώντας υψηλότερες συχνότητες κυμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος