Ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη που έπεσε στη Σομαλία

Array

Μια ομάδα ερευνητών στον Καναδά ανακάλυψε δύο νέα ορυκτά -και ενδεχομένως ένα τρίτο- σε κομμάτι μετεωρίτη 15 τόνων που έπεσε στην ανατολική Αφρική.

Ο μετεωρίτης, ο ένατος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί με πλάτος πάνω από 2 μέτρα, ανακαλύφθηκε στη Σομαλία το 2020, αν και οι ντόπιοι βοσκοί γνώριζαν την ύπαρξη του Nightfall (σούρουπο)- όπως τον ονόμασαν- εδώ και πολλά χρόνια.

Οι δυτικοί επιστήμονες, ωστόσο, ονόμασαν τον μετεωρίτη El Ali επειδή βρέθηκε κοντά στην ομώνυμη πόλη, στην περιοχή Hiiraan. Ένα κομμάτι 70 γραμμαρίων του μετεωρίτη στάλθηκε στη συλλογή μετεωριτών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα για ταξινόμηση.

Ο δρ Κρις Χερντ, καθηγητής στο τμήμα γεωεπιστημών και ατμοσφαιρικών επιστημών και επιμελητής της συλλογής, δήλωσε ότι κατά την ταξινόμηση του πετρώματος ανίχνευσε «ασυνήθιστα» ορυκτά. Ο Χερντ ζήτησε από τον Άντριου Λόκοκ, επικεφαλής του εργαστηρίου ηλεκτρονικών μικροανιχνευτών του πανεπιστημίου, να το ερευνήσει.

«Την πρώτη κιόλας ημέρα που έκανε κάποιες αναλύσεις, είπε ότι εντόπισε τουλάχιστον δύο νέα ορυκτά», δήλωσε ο Χερντ. «Αυτό ήταν πρωτοφανές. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να ανιχνεύσουμε ένα νέο ορυκτό», σημείωσε.

Ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη που έπεσε στη Σομαλία
(Global Resources)

Παρόμοια ορυκτά είχαν δημιουργηθεί συνθετικά σε εργαστήριο τη δεκαετία του 1980, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ στη φύση, είπε ο Χερντ, προσθέτοντας ότι αυτά τα νέα ορυκτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το «εργαστήριο της φύσης» και μπορεί να έχουν άγνωστες ακόμη χρήσεις στον πραγματικό κόσμο. Οι επιστήμονες αναλύουν και ένα τρίτο δυνητικά νέο ορυκτό.

«Το συναρπαστικό είναι ότι σε αυτόν τον μετεωρίτη έχουμε δύο επισήμως καταγεγραμμένα ορυκτά που είναι νέα για την επιστήμη», τόνισε ο Χερντ.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τα δυο νέα ορυκτά elaliite, από την τοποθεσία του μετεωρίτη, και elkinstantonite, από την Λίντι Έλκινς-Τάντον, κύρια ερευνήτρια της επικείμενης αποστολής Psyche της NASA που έχει ως στόχο να στείλει ένα διαστημόπλοιο σε έναν αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα.

«Η Λίντι έχει ερευνήσει σε βάθος τους πυρήνες των πλανητών, το πώς σχηματίζονται αυτοί οι πυρήνες σιδήρου-νικελίου, και το πλησιέστερο ανάλογο που έχουμε είναι οι σιδερένιοι μετεωρίτες. Έτσι, ήταν λογικό να δώσουμε το όνομά της σε ένα ορυκτό και να αναγνωρίσουμε τη συμβολή της στην επιστήμη», εξήγησε ο Χερντ.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα θα ήθελαν να εξετάσουν και άλλα δείγματα από τον ίδιο μετεωρίτη, αλλά ο Χερντ δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές ότι έχει μεταφερθεί στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος