Έρευνα: Υψηλότερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για τους εμβολιασμένους με HIV

Οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού άνθρωποι με ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιό Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι με HIV θα ωφεληθούν από μια ενισχυτική δόση εμβολίου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κέρι ‘Αλτχοφ του Τμήματος Επιδημιολογίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 114.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους (με δύο δόσεις mRNA εμβολίων οι περισσότεροι), από τους οποίους οι 33.029 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον HIV. Όλοι παρακολουθήθηκαν επί εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό τους για να διαπιστωθεί η πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό.

Τα ποσοστά λοίμωξης Covid-19 ήσαν 4,4% στην ομάδα με HIV και 3,8% στην ομάδα χωρίς HIV, πολύ χαμηλότερα και στις δύο περιπτώσεις σε σχέση με τον κίνδυνο των ανεμβολίαστων να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Όμως ο κίνδυνος μετα-εμβολιαστικής λοίμωξης Covid-19 ήταν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερος στα άτομα με HIV σε σχέση με εκείνα χωρίς HIV.

“Τα ευρήματα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για όλους τους ανθρώπους με HIV ότι κινδυνεύουν περισσότερο με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους και επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων με HIV”, δήλωσε η ‘Αλτχοφ.

Οι ανά τον κόσμο υγειονομικές αρχές συνιστούν τον αναμνηστικό/ενισχυτικό εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ασθενείς με HIV. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι φορείς HIV με αυξημένα επίπεδα ανοσοκαταστολής (με βάση τα μειωμένα επίπεδα κυττάρων CD4) έχουν αναλογικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, πέρα από όσους έχουν σοβαρό ή μη θεραπεύσιμο HIV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος