Έρευνα: Τα ψάρια του γλυκού νερού έχουν αριθμητικές ικανότητες

Ο κατάλογος των ζώων που τα καταφέρνουν καλά στα μαθηματικά έχει γίνει μεγαλύτερος: μετά τα πρωτεύοντα, τις μέλισσες και τα πουλιά, τα ψάρια του γλυκού νερού έχουν δείξει περίτεχνες αριθμητικές ικανότητες, έχοντας την ικανότητα να εκτελούν αριθμητικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η ικανότητα αντίληψης ποσοτήτων έχει αποδειχθεί σε όλα τα σπονδυλωτά καθώς και σε ορισμένα ασπόνδυλα. Αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την αναζήτηση τροφής, την αποφυγή των αρπακτικών, την επιλογή συντρόφου και τα ομαδικά ταξίδια.

Ωστόσο, οι ηθολόγοι (ερευνητές που μελετούν τα συμπεριφορικά μοτίβα των όντων και τις αιτίες τους) αναρωτιόντουσαν πώς λειτουργεί αυτή η αριθμητική διαφοροποίηση: είναι μια απλή εκτίμηση που βασίζεται στο μέγεθος ή μια πιο λεπτή ικανότητα μέτρησης; Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη πιθήκων, παπαγάλων, περιστεριών, αραχνών και μελισσών ξέρουν πώς να επεξεργάζονται μεμονωμένες αριθμητικές πληροφορίες, φτάνοντας μέχρι την επίλυση απλών μαθηματικών πράξεων.

Ένα πείραμα από το Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, που περιγράφεται στο περιοδικό Scientific Reports, αποκάλυψε ότι ορισμένα ψάρια έχουν επίσης αυτή την έφεση προς την αριθμητική: The Zebra mbuna (Pseudotropheus zebra, ένα είδος κιχλίδας που ενδημεί στη λίμνη Μαλάουι) και η γάτα του γλυκού νερού (Potamotrygon motoro, Νότια Αμερική).

Οκτώ άτομα από κάθε είδος υποβλήθηκαν σε αρκετές εκατοντάδες δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πισίνες ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μπορεί να παρατηρηθεί η απόδοσή τους. Εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν το μπλε χρώμα ως σύμβολο πρόσθεσης και το κίτρινο ως σύμβολο αφαίρεσης, με συντελεστή ένα.

Στα ψάρια παρουσιάστηκαν χάρτες με διάφορα μπλε ή κίτρινα σχήματα, στη συνέχεια δύο συρόμενες πόρτες που η καθεμία πλαισιωνόταν από έναν χάρτη με διαφορετικό αριθμό σχημάτων – και μόνο ένα από αυτά ήταν η σωστή απάντηση.

Αν τα ψάρια περνούσαν από τη σωστή πόρτα, ανταμείβονταν: κόκκοι για τη zebra mbuna, σκουλήκια και μικρές γαρίδες για τη γάτα του γλυκού νερού.

Το αποτέλεσμα: έξι δείγματα Zebra mbuna και τέσσερις γάτες γλυκού νερού μπόρεσαν να συσχετίσουν συστηματικά το μπλε με την προσθήκη (+1) και το κίτρινο με την αφαίρεση (-1).

Η άσκηση χρειάστηκε λίγο περισσότερο για τη ζέβρα mbuna απ’ ό,τι για τις γάτες του γλυκού νερού, και για τα δύο είδη η πρόσθεση ήταν πιο εύκολη στη μνήμη παρά η αφαίρεση, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αυτή η μελέτη αποκάλυψε νέες γνωστικές ικανότητες των ψαριών, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τέτοιες ικανότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα δείγματα και των δύο ειδών να αναγνωρίσουν τους συντρόφους τους σύμφωνα με την εμφάνισή τους, για παράδειγμα μετρώντας τις ρίγες ή τις κηλίδες στο σώμα τους.

Πηγή: Scientific Reports

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος