Έρευνα: Πιθανότερη η μόλυνση των υγειονομικών από κορονοϊό στο σπίτι ή στην κοινότητα παρά στο νοσοκομείο

Μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του υγειονομικού προσωπικού όταν βρίσκονται στο σπίτι τους ή εκτός νοσοκομείου, παρά όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19. Σε αυτό το –φαινομενικά- παράδοξο συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες που ευθύνονται για την πραγματοποίηση σχετικής μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης, οι εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας (νοσοκομεία κλπ.) που ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στο σπίτι ή στην ευρύτερη κοινότητα των επαφών τους, έξω από τις μονάδες υγείας όπου εργάζονταν, είχαν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και οι ίδιοι, σε σύγκριση με υγειονομικούς (συναδέλφους τους) οι οποίοι δεν είχαν «επικίνδυνες» επαφές εκτός νοσοκομείου.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι υγειονομικοί που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού είναι 80% πιθανότερο να μολυνθούν, συγκριτικά με άλλους εργαζόμενους σε δομές υγείας, οι οποίοι ζουν σε μέρη όπου η εξάπλωση του SARS-CoV-2 είναι μικρότερη. Από την έρευνα καταδεικνύεται επίσης ότι όσοι δεν εργάζονται ούτε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- ούτε εν γένει σε χώρους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό- αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από αυτόν.

Όπως εξηγεί ο λοιμωξιολόγος Δρ. Jesse T. Jacob, επικεφαλής της μελέτης, η επικρατέστερη εξήγηση για όλα τα παραπάνω είναι ότι «στη δουλειά σκεφτόμαστε την αποφυγή της λοίμωξης όλη την ώρα, αλλά εκτός δουλειάς είναι πιθανότερο ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, να κολλήσει τον κορονοϊό».

Την άποψη του ειδικού επιβεβαιώνουν και τα σχετικά ευρήματα. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 24.800 μέλη του υγειονομικού προσωπικού, σε νοσοκομεία τριών πολιτειών της Αμερικής. Το 70% των υγειονομικών ήταν κάτω των 50 ετών και το 80% κατά προσέγγιση ήταν γυναίκες. Οι μισοί (50%) ανέφεραν άμεση επαφή με ασθενή Covid-19 στη δουλειά τους, ενώ το 81% δεν είχαν επαφή με κρούσμα κορονοϊού εκτός νοσοκομείου. Διαπιστώθηκε ότι το υπόλοιπο 19% των υγειονομικών, οι οποίοι είχαν επαφή με κρούσμα SARS-CoV-2 εκτός των χώρων εργασίας, αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό. Σε αντίθεση με τους τελευταίους, οι εργαζόμενοι του υγειονομικού προσωπικού που είχαν άμεση επαφή με ασθενείς Covid-19 (στη δουλειά) δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ jamanetwork.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος