Έρευνα: Περιττώματα ζώων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού

Με ένα πρωτότυπο τρόπο αποφάσισε να αξιοποιήσει τα περιττώματα των μεγάλων ζώων, όπως οι αγελάδες και οι ελέφαντες, ο χημικός Αλεξάντερ Μπίσμαρκ, όχι χρησιμοποιώντας τα ως λίπασμα (όπως ίσως θα ήταν το προφανές) αλλά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού.

Η νέα μέθοδος παραγωγής χαρτιού, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, παρουσιάστηκε από τον Μπίσμαρκ, καθηγητή στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη.

Η νέα μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί ιδίως σε χώρες που δεν υπάρχει άφθονη ξυλεία (ή σε περιπτώσεις που αποφεύγεται η κοπή των δέντρων) για την παραγωγή χαρτιού. Με την ανακύκλωση της κοπριάς, που είναι πλούσια σε κυτταρίνη, επιτυγχάνεται η παραγωγή χαρτιού με μια λιγότερο κοστοβόρα και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία.

Αναφερόμενος στην έμπνευσή του στην Κρήτη για την επινόηση της νέας μεθόδου, καθώς παρατηρούσε τις κατσίκες της ελληνικής υπαίθρου, ο Μπίσμαρκ είπε: «συνειδητοποίησα ότι αυτό που βγαίνει στο τέλος από το ζώο, είναι εν μέρει χωνεμένη φυτική ύλη, συνεπώς πρέπει να περιέχει πολλή κυτταρίνη».

Η διαδικασία έχει ως εξής: Τα ζώα τρώνε τη βιομάζα (π.χ. τα χόρτα) που περιέχει κυτταρίνη, τη μασάνε καλά, την διαλύουν με ένζυμα και οξέα στο στομάχι τους και τελικά την αποβάλλουν με μορφή κοπριάς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογα με το ζώο, μέχρι το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να απομονωθεί από την κοπριά.

Στη συνέχεια, προκειμένου αυτή η κυτταρίνη να γίνει χαρτοπολτός, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερες χημικές ουσίες από ό,τι αν χρησιμοποιείται το ξύλο ως πρώτη ύλη.

Σε συνέχεια της ερευνάς του, ο Μπίσμαρκ, μαζί με τους συνεργάτες του προχώρησε και στην αξιοποίηση της κοπριάς από μεγαλύτερα ζώα (ελέφαντες, αγελάδες και άλογα).
Η λιγνίνη (η οποία μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λίπασμα ή καύσιμο) αφαιρείται με την κατάλληλη επεξεργασία από την κοπριά για τη μετέπειτα παραγωγή της καθαρής κυτταρίνης που μπορεί να γίνει χαρτί.

Το χαρτί από κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως για την παραγωγή φύλλων χαρτιού για γράψιμο, για την δημιουργία φίλτρων καθαρισμού του νερού, για την ενίσχυση των σύνθετων πολυμερών και όχι μόνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, σε σύγκριση με την παραγωγή χαρτιού από τα δέντρα, η νέα μέθοδος, χάρη στην κοπριά, βοηθά στη μείωση των σταδίων παραγωγής του χαρτιού, επειδή τα ζώα έχουν ήδη μασήσει το φυτό και το έχουν επεξεργασθεί με οξέα και ένζυμα.

Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα στο μέλλον η καινοτόμος διαδικασία τους να γίνει ακόμα πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον με την παραγωγή, σε πρώτη φάση, βιοαερίου από την κοπριά και στη συνέχεια με την απομόνωση των ινών της κυτταρίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος