Έρευνα: Ωφέλιμη η κατανάλωση καφέ για την επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο εντέρου

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης αμερικανικής μελέτης, η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη σε περιπτώσεις ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του εντέρου. Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης -η οποία είχε ενσωματωθεί σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκων φάσης 3– τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν εκείνα προηγούμενων σχετικών μελετών, αναφορικά με τα οφέλη του καφέ στην έκβαση του μη μεταστατικού καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η τακτική κατανάλωση καφέ (μερικά φλιτζάνια ημερησίως) σχετίζεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης και με μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και για τους ασθενείς (με καρκίνο του εντέρου) οι οποίοι παρουσιάζουν μεταστάσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές -του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής της Κλινικής Mayo– εξέτασαν στοιχεία για  1.171 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.

Το αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας “JAMA Oncology” φιλοξένησε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία όσοι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εντέρου έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και η νόσος τους αργούσε να επιδεινωθεί, συγκριτικά με τις περιπτώσεις εκείνων που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Σημειώνεται ότι –σύμφωνα με τη μελέτη- τα οφέλη ήταν ακόμα μεγαλύτερα για όσους έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι μέσω της εν λόγω έρευνας επισημαίνεται απλώς η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ και της πορείας των ασθενών, δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί (ακόμη) μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος αναφορικά με την παραπάνω διαπίστωση. Ως εκ τούτου οι επιστήμονες δεν είναι, προς το παρόν, σε θέση να προτείνουν στους καρκινοπαθείς περισσότερη κατανάλωση καφέ για τη βελτίωση της υγείας τους.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ jamanetwork.com/

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος