Έρευνα: Ο εγκέφαλος της γυναίκας είναι βιολογικά «νεότερος» από τον εγκέφαλο του άντρα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, ο εγκέφαλος μιας γυναίκας φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο τρία χρόνια νεότερος από ό,τι ο εγκέφαλος ενός συνομήλικου άνδρα, από άποψη μεταβολισμού. Η παραπάνω διαπίστωση, ότι δηλαδή η βιολογική ηλικία του γυναικείου εγκεφάλου φαίνεται να είναι νεότερη από αυτή του αντρικού εγκεφάλου, ίσως είναι η απάντηση στο γιατί οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας διατηρούν, συνήθως, τη νοητική τους διαύγεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους άντρες.

Από σχετικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και στα νοητικά τεστ, σε σχέση με τους άντρες αντίστοιχης ηλικίας.  Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα ερευνητικά τους συμπεράσματα, αναφορικά με τη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου των δύο φύλων, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις μελέτησαν με απεικόνιση ΡΕΤ (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) τους εγκεφάλους 121 γυναικών και 84 ανδρών ηλικίας 20 έως 82 ετών, μετρώντας την κυκλοφορία οξυγόνου και σακχάρου (γλυκόζης) στον εγκέφαλο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να λειτουργήσει και η διαδικασία αυτή αλλάζει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα, το ποσοστό σακχάρου που χρησιμοποιείται ως εγκεφαλικό «καύσιμο» μειώνεται με την πάροδο των χρόνων. Καθώς ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνωθεί με το πέρασμα του χρόνου, η λειτουργία του μεταβολισμού στον εγκέφαλο γίνεται επίσης πιο αργή στους ηλικιωμένους. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες φαίνεται να υστερούν, καθώς ο ανδρικός εγκέφαλος τείνει να συρρικνωθεί ταχύτερα από τον γυναικείο, ενώ και ο μεταβολισμός του εγκεφάλου των ανδρών επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με τον εγκέφαλο των γυναικών.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν  τη σχέση ανάμεσα στη χρονολογική ηλικία και στον μεταβολισμό του εγκεφάλου καθενός από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης υπολόγισε ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας έχει κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία από ό,τι η χρονολογική ηλικία της. Αντίθετα, στην περίπτωση των ανδρών ο αλγόριθμος έδειξε ότι η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου τους είναι κατά μέσο όρο 2,4 χρόνια μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία. Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι, η διαφορά στη βιολογική ηλικία ανάμεσα στον γυναικείο και στον αντρικό εγκέφαλο δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις των ηλικιωμένων, αλλά εντοπίζεται ακόμη και σε άτομα ηλικίας 20 ως 30 ετών.

Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, επίκουρος καθηγητής ακτινολογίας και νευρολογίας-νευροεπιστήμης, Μανού Γκογιάλ, διευκρίνισε: (τα αποτελέσματα της έρευνας) «δεν έχουν να κάνουν  με το ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών γερνάνε πιο γρήγορα. Ξεκινούν την ενηλικίωση περίπου τρία χρόνια αργότερα από τις γυναίκες και αυτή η διαφορά παραμένει στην υπόλοιπη ζωή. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι τι αυτό σημαίνει. Ίσως ο λόγος που οι γυναίκες δεν βιώνουν τόσο μεγάλη γνωσιακή έκπτωση στα γεράματα, είναι επειδή οι εγκέφαλοί τους είναι σχετικά νεότεροι».

Οι ερευνητές δημοσίευαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC_DJ_2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος