Έρευνα: Η υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού – Αναποτελεσματικές οι πλαστικές ασπίδες

Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας πιθανολογείται ότι μπορούν να επηρεάσουν κατά πολύ τη διασπορά των σωματιδίων του κορονοϊού, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα νέα ευρήματα καθιστούν σαφές πως η χρήση αφυγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός χώρων.

Ο υπερυπολογιστής Fugaku χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές, με την εκπομπή σωματιδίων του ιού από τους μολυσμένους ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και από το πανεπιστήμιο του Κόμπε, προέκυψε επίσης ότι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης των σωματιδίων αερολύματος.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι στις καφετέριες και τα εστιατόρια κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιον που κάθεται από την δική τους πλευρά αντί από κάποιον που κάθεται απέναντί τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν και την ανάγκη για αλλαγή στη σύσταση των χορωδιών, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα πρέπει να περιοριστεί και η χωροταξική απόσταση μεταξύ τους να αυξηθεί.

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτό τον μήνα ανακοινώνοντας ότι το παθογόνο μικρόβιο του ιού μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.

Η ερευνητική ομάδα του Riken με επικεφαλής τον Μακότο Τσουμποκούρα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku, για να προσομοιώσει τις συνθήκες μετάδοσης του ιού μέσα στα τρένα, σε εργασιακούς χώρους και σε σχολικές τάξεις. Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ανοίγοντας τα παράθυρα στα επιβατικά τρένα αυξάνεται ο αερισμός κατά δύο με τρεις φορές, άρα μειώνεται η συγκέντρωση περιβαλλοντικών μικροβίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος