Έρευνα: Η Μέση Ανατολή θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο

Array

Οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των περίπου 400 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Το κλίμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία, προβλέπεται να θερμανθεί κατά περίπου 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Μια τόσο ραγδαία αύξηση θα προκαλέσει μεγαλύτερα κύματα καύσωνα, έντονη ξηρασία και συχνές αμμοθύελλες από τις παραλίες του Λιβάνου μέχρι τις ερήμους του Ιράν.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν επίσης τη βλάστηση και τους πόρους γλυκού νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ένοπλων συγκρούσεων, αναφέρει η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση «Review of Geophysics», αλλά ενημερώθηκε πρόσφατα για να συμπεριλάβει νέες παγκόσμιες κλιματικές προβλέψεις ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο.

Οι συγγραφείς της μελέτης, μεταξύ των οποίων ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα του Ινστιτούτου Κύπρου και το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, απέδωσαν την ευθύνη για την άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή στις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα άγονα τοπία της περιοχής και τα χαμηλά επίπεδα νερού την καθιστούν επίσης πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, τόνισαν.

Η Μέση Ανατολή έχει γίνει «κυρίαρχος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ξεπερνώντας τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ινδία», δήλωσε στην Washington Post ο Γιώργος Ζίττης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Στην Ε.Ε. βλέπουμε μια τάση μείωσης των εκπομπών, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο επιστήμονας. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την «απανθρακοποίηση» των τομέων της ενέργειας και των μεταφορών στη Μέση Ανατολή με την ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη και όταν οι οικονομίες αρκετών χωρών της περιοχής, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην «εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καλοκαίρια στην περιοχή έχουν γίνει ξηρότερα και ότι οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει λιγότερο συχνές αλλά ισχυρότερες. Εκτιμούν επίσης ότι οι καύσωνες θα περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και θα επηρεάσουν βασικές μεσογειακές καλλιέργειες, όπως ελιές, σιτάρι και κριθάρι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή πιθανόν να δει αύξηση της μετανάστευσης από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές, είτε εσωτερικά είτε διασυνοριακά.

Όπως αναφέρει η μελέτη, στο νότιο Ιράκ, όπου οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οικογένειες έχουν πουλήσει τα υπάρχοντά τους και έχουν μετακομίσει σε αστικά κέντρα όπως η Βασόρα, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

Ο Ζίττης τόνισε ότι η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη και ότι οι πολυετείς ξηρασίες και ο ανταγωνισμός για τους πόρους θα πυροδοτήσουν συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος