ertnews.gr

Έρευνα: Η καρδιακή αρρυθμία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

11/10 15:42
Έρευνα: Η καρδιακή αρρυθμία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Ταχύτερη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών ικανοτήτων τους, και ως εκ τούτου μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Ο κίνδυνος αυτός –υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες- είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ανέλυσαν, για διάστημα 6 ετών, στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών.

Οι 243 από αυτούς (το 9% όσων συμμετείχαν στην έρευνα) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Μέχρι το τέλος της έρευνας και άλλοι 279 άνθρωποι (11%) διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή, ενώ 399 (15%) εκδήλωσαν άνοια.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.

Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια (κατά 60%) φάνηκε να αντιμετωπίζουν όσοι έχουν αρρυθμία αλλά παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Συγκεκριμένα, από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκε με άνοια, έναντι του ποσοστού 22% που αντιστοιχούσε σε όσους είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, περισσότερα από τα μισά περιστατικά άνοιας (% 54) πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version