Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε επιστημονική έρευνα αλλά υστερεί σε ανάπτυξη και κέρδη

Σύμφωνα με διετή ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, η Ευρώπη υστερεί έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών, παρά την σημαντική επιστημονική παραγωγή και τις υψηλές δημόσιες επενδύσεις.

Η έκθεση των 770 σελίδων με τίτλο Science, Research and Innovation Performance of the EU (SRIP) επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα εντυπωσιακό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, αλλά δυσκολεύεται να το «μεταφράσει» σε οικονομικά κέρδη. Τονίζει δε, ότι το πρόγραμμα «Horizon Europe» θα πρέπει να ενισχύσει την καινοτομία υποστηρίζοντας τις τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και διοχετεύοντας χρήματα σε ερευνητικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση σήμερα παράλληλα με πρόταση ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ για ένα σχέδιο ανάκαμψης, από τα οποία 94,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για το «Horizon Europe» από το 2021 έως το 2027.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές της ΕΕ παράγουν το ένα πέμπτο των πιο αναφερόμενων δημοσιεύσεων στον κόσμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν το 31,3%. Η Κίνα είναι τρίτη με 17,5%. Αναφορικά με τις δαπάνες για την Έρευνα και την Ανάπτυξη του δημόσιου τομέα, η ΕΕ έρχεται δεύτερη μετά τη Νότια Κορέα, αλλά βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πίσω από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αυτή η ισχυρή επιστημονική παραγωγή και οι δημόσιες επενδύσεις δεν παράγουν την οικονομία υψηλής τεχνολογίας που θέλει να δει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση διαπιστώνει ότι σε κάθε start-up αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη, αντιστοιχούν οκτώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τέσσερα στην Κίνα. Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών δε συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ συγκριτικά με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, ενώ ο τομέας αυτός δαπανά λιγότερα χρήματα για την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

«Στην Ευρώπη είμαστε σχετικά καλοί στο να αξιοποιούμε πόρους για βασική έρευνα, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Όμως υστερούμε στο να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική καινοτομίας. Στο R & D οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επενδύσει κυρίως στο “R” (Έρευνα) αλλά έχουν ξεχάσει το “D” (Ανάπτυξη), δήλωσε ο ειδικός στην οικονομική γεωγραφία Άντρες Ροντρίγκεζ-Πόουζ της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE).

Για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί συνεργασίες βιομηχανικής έρευνας αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς όπως η καθαρή αεροπορία και τα στοιχεία καυσίμου υδρογόνου. Προσφέρει επίσης άμεσες επιχορηγήσεις σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, και όταν το Horizon Europe ξεκινήσει το επόμενο έτος, σχεδιάζει να τους προσφέρει και επενδύσεις σε μετοχές.

ΠΗΓΗ: Sciencemag

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ