Έρευνα: Επιστήμονες ανακάλυψαν πλαστικά μικροσωματίδια στο ανθρώπινο αίμα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά πλαστικά μικροσωματίδια στο ανθρώπινο αίμα σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment International. Η ανακάλυψη δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο σώμα και να αποθηκευτούν σε όργανα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμα άγνωστες.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα πλαστικά μικροσωματίδια προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και ότι τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά μολύνουν αυτήν τη στιγμή ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς. Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι καταπίνουν μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού και τα εισπνέουν από τον αέρα και έχουν βρεθεί στοιχεία της παρουσίας τους σε δείγματα κοπράνων που έχουν ληφθεί από μωρά και ενήλικες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 22 ανώνυμους δότες, όλοι υγιείς ενήλικες, και εντόπισαν πλαστικά σωματίδια σε 17 από αυτούς. Τα μισά από τα δείγματα περιείχαν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), που χρησιμοποιείται συνήθως σε μπουκάλια ποτών, ενώ το ένα τρίτο περιείχε πολυστυρόλιο, που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία τροφίμων και άλλων προϊόντων. Το ένα τέταρτο των δειγμάτων αίματος περιείχε πολυαιθυλένιο, από το οποίο κατασκευάζονται οι πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με την έρευνα, που επικαλείται η The Guardian.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε σωματίδια πολυμερούς στο αίμα μας – είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Dick Vethaak, οικοτοξικολόγος στο Vrije Universiteit στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. «Ωστόσο, πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να αυξήσουμε το μέγεθος του δείγματος, τον αριθμό των πολυμερών που αξιολογούνται κ.λπ.», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη γίνονται πρόσθετες μελέτες σε αρκετές ομάδες.

Ο ερευνητής είπε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα μικροπλαστικά είναι δέκα φορές περισσότερα στα περιττώματα των μωρών σε σύγκριση με τους ενήλικες και ότι τα βρέφη που τρέφονται με πλαστικά μπουκάλια καταπίνουν εκατομμύρια πλαστικά μικροσωματίδια την ημέρα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στο σώμα μας», είπε ο Vethaak. «Διατηρούνται αυτά τα σωματίδια στο σώμα; Μεταφέρονται σε ορισμένα όργανα, διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό; Και είναι αυτά τα επίπεδα αρκετά υψηλά για να πυροδοτήσουν μια κατάσταση; Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε πρόσθετη έρευνα για να μάθουμε», είπε.

Η νέα μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Ολλανδικό Εθνικό Οργανισμό για την Έρευνα και την Ανάπτυξη της Υγείας, μαζί με το Common Seas, που εργάζεται για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος