Έρευνα: Ένας ακόμα ασθενής φαίνεται να θεραπεύτηκε από τον HIV

Ένας άντρας στο Λονδίνο φαίνεται να θεραπεύτηκε από τον ιό HIV αφού υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον ιό.

Ο ανώνυμος άνδρας, άγνωστης ηλικίας αποκαλείται «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν. Η περίπτωσή της θεραπείας του δεύτερου ήταν η μοναδική μέχρι σήμερα, καθώς έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια διαδικασία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει θεραπευμένος.

Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin (μια μορφή καρκίνου του αίματος). Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, ελπίζοντας έτσι να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο δωρητής των βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV. Από τις εξετάσεις που έγιναν έπειτα στον ασθενή, ενάμισι χρόνο αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν φάνηκε –σύμφωνα με τους γιατρούς- κανένα ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τους «New York Times» και το “Science”, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, αναφερόμενος στην περίπτωση του “ασθενή του Λονδίνου”, «δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτα». Ο ίδιος πρόσθεσε: ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση», αν και «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία». Όπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία».

Σε κάθε περίπτωση, στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το κατά πόσο ανάλογες θεραπείες με αυτές που εφαρμόστηκαν στους ασθενείς του Λονδίνου και του Βερολίνου θα μπορούσαν να θεραπεύσουν όλους όσοι νοσούν από HIV, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη θεραπεία κοστίζει, ενέχει κινδύνους και κυρίως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται να βρεθούν δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη CCR5 Δέλτα 32, που εξασφαλίζει ανοσία στον HIV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Jens Dresling/Polfoto μέσω AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος