Έρευνα: Χάνουμε βάρος όταν τρώμε συγκεντρωμένοι

Όταν τρώμε συγκεντρωμένοι, χωρίς να αποσπούμε την προσοχή μας λόγω άλλων ερεθισμάτων, όπως οι εικόνες της τηλεόρασης, οι μελωδίες του ραδιοφώνου ή οι σκέψεις μας, τότε όχι μόνο χάνουμε κιλά, αλλά δεν τα ξαναπαίρνουμε κιόλας, υποστηρίζουν Αμερικάνοι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Καρολάιν Νταν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, πραγματοποίησαν πειράματα για διάστημα 15 εβδομάδων, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα από τη μελέτη δύο διαφορετικών περιπτώσεων: Μια ομάδα 42 ανθρώπων, οι οποίοι έτρωγαν συγκεντρωμένοι το φαγητό τους (χωρίς διατροφικούς περιορισμούς) και μια άλλη ομάδα 38 εθελοντών, που έτρωγαν χωρίς να είναι απαραίτητα συγκεντρωμένοι.

Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν ότι, οι άνθρωποι που επικεντρώνονταν στο φαγητό τους έχασαν, κατά μέσο όρο, δύο κιλά στο διάστημα 15 εβδομάδων, χωρίς να κάνουν κάποια δίαιτα. Στη συνέχεια, μετά από έξι μήνες, διαπιστώθηκε ότι τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες (75%) δεν είχαν ξαναπάρει τα κιλά που είχαν χάσει, ενώ μερικοί είχαν αδυνατίσει κι άλλο.

Προϋπόθεση για την απώλεια βάρους είναι να τρώει κανείς απόλυτα συγκεντρωμένος, απολαμβάνοντας το φαγητό του, αν είναι δυνατό χωρίς να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με μια άλλη, Ισπανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τις τροφές ζωικής προέλευσης, μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας σχεδόν κατά το ήμισυ (κατά 43%), σε σχέση με αυτούς που τρώνε πολλά κρέατα και άλλα ζωικά τρόφιμα.

Σύμφωνα με μια άλλη Ολλανδική μελέτη, η οποία έγινε μεταξύ 890 ατόμων από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του ‘Αμστερνταμ, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι από νεαρή ηλικία (οκτώ έως 13 ετών), κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσουν σοβαρή κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Μια διαφορετική αυστραλιανή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, δείχνει ότι οι χωρισμένες γυναίκες, οι χήρες, οι λιγότερο μορφωμένες, όσες καπνίζουν πάνω από δέκα τσιγάρα τη μέρα και όσες παίρνουν αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Μια τελευταία μελέτη από τη Δανία δείχνει ότι τα υπέρβαρα αγόρια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου όταν μεγαλώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ