Έρευνα: Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα συνιστά απειλή για την υγεία

Ακόμη και ένα τσιγάρο την ημέρα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας Βρετανικής έρευνας. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής ‘Αλαν Χάκσοου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), επισημαίνουν ότι ένα μόνο τσιγάρο την ημέρα αυξάνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά σχεδόν 30% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το ένα τσιγάρο, καθόλου «αθώο» δεν είναι, αφού οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην φαινομενικά «αθώα» μικρή απόλαυση υπό τις πιέσεις μιας έντονης καθημερινότητας, ισοδυναμούν σχεδόν με τους μισούς κινδύνους τους οποίους θα αντιμετώπιζε κάποιος, αν κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα!

Προκειμένου να εξάγουν τα συμπεράσματα τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση δεδομένων από 141 προηγούμενες μελέτες της περιόδου 1946-2015 και υπολόγισαν τον κίνδυνο από το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων.

Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, οι άνδρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, έχουν το 46% του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια και το 41% του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχουν όσοι καπνίζουν ένα πακέτο τη μέρα. Για τις γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.

Ακόμα, από την έρευνα φάνηκε ότι, σε σύγκριση με την περίπτωση εκείνων που δεν καπνίζουν καθόλου, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες (119%) από ό,τι στους άνδρες (74%).

Από τη νέα μελέτη καταρρίπτεται ο «μύθος» ότι, το κάπνισμα λίγων μόνο τσιγάρων μέσα στη μέρα δεν κάνει κακό. Ως εκ τούτου οι επιστήμονες συνιστούν την διακοπή του καπνίσματος και όχι την ελάττωσή του για όσους θέλουν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς. Επιπλέον, οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για έναν καπνιστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος