Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα εμπλουτισμένη με φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον

Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το ερευνητικό κέντρο John Innes Center, παρήγαγαν μια ντομάτα εμπλουτισμένη με το φάρμακο L-DOPA για τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε φάρμακα είναι περιορισμένη. Θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη σε άτομα που πάσχουν από δυσμενείς παρενέργειες από το φάρμακο.

«Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε ντομάτες με σχετικά μικρή υποδομή. Ως ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) θα μπορούσατε να τις καλλιεργήσετε σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα με πολύ στενά πλέγματα, ώστε να μην διαφεύγει η γύρη μέσω των εντόμων», δήλωσε η καθηγήτρια Cathie Martin, συγγραφέας της μελέτης.

«Τότε θα μπορούσατε να κλιμακώσετε την καλλιέργεια με σχετικά χαμηλό κόστος. Μια τοπική βιομηχανία θα μπορούσε να παρασκευάσει το L-DOPA από ντομάτες επειδή είναι διαλυτό και μπορείτε να κάνετε εκχυλίσεις. Τότε θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα καθαρό προϊόν σχετικά χαμηλής τεχνολογίας που θα μπορούσε να διανεμηθεί τοπικά».

Ο καρπός τροποποιήθηκε εισάγοντας ένα γονίδιο υπεύθυνο για τη σύνθεση του L-DOPA που βρίσκεται στα παντζάρια. Το L-DOPA παράγεται από τυροσίνη, οπότε οι ερευνητές εισήγαγαν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια τυροσινάση η οποία αύξησε το επίπεδο του L-DOPA ειδικά στα τμήματα των φρούτων του φυτού.

Οι νέες ντομάτες έφεραν επίπεδα 150mg L-DOPA ανά κιλό. Τώρα, οι ερευνητές θέλουν να εξαγάγουν το L-DOPA από τα φυτά και να το τροποποιήσουν σε φαρμακευτικό προϊόν.

«Έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατή η χρήση των ντοματών με τυροσινάση ως πηγή L-DOPA. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ντομάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή στη συνθετική βιολογία. Επιπλέον, είδαμε ανέλπιστα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως τη βελτίωση του κύκλου ζωής των προϊόντων καθώς και αυξημένα επίπεδα αμινοξέων που μπορούμε να διερευνήσουμε», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Dario Breitel.

ΠΗΓΗ: Interestingengineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος