Επιστήμονες κατασκευάζουν συσκευή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από μια σταγόνα βροχής

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ κατάφερε να παράξει ηλεκτρική ενέργεια από μια μόνο σταγόνα βροχής. Οι επιστήμονες το κατάφεραν αυτό με μια νέα γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε σταγονίδια (DEG) η οποία μπορεί να παράγει στιγμιαία 140 βολτ, από ένα μόνο σταγονίδιο βροχής. Η συσκευή μπόρεσε να τροφοδοτήσει στιγμιαία με ηλεκτρικό ρεύμα, 100 μικρές λάμπες και αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς μια νέα μορφή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Η γεννήτρια κατασκευάστηκε από ένα υλικό που εμπεριέχει ένα σχεδόν μόνιμο ηλεκτρικό φορτίο και η βροχή απλώς πυροδοτεί τη ροή της ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Nature.

Η γεννήτρια διαθέτει μια δομή με τρανζίστορ με φαινόμενο πεδίου (FET) που επιτρέπει την υψηλή αποδοτικότητα μετατροπής ενέργειας. Μια συμβατική γεννήτρια που βασίζεται σε σταγονίδια μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό που προκαλείται από ηλεκτροδότηση επαφής και ηλεκτροστατική επαγωγή, όταν ένα σταγονίδιο έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια. Ωστόσο, η ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου που παράγεται στην επιφάνεια αυτή περιορίζεται από το μεσοφασικό αποτέλεσμα και η απόδοση μετατροπής ενέργειας είναι αρκετά χαμηλή.

Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την παραγωγή ενέργειας από νερό και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρώτα όμως, οι ερευνητές θα πρέπει να καταφέρουν να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερη χρονική διάρκεια. Πιστεύουν όμως πως μακροπρόθεσμα, αυτή η συσκευή θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε διάφορες επιφάνειες, όπου το υγρό έρχεται σε επαφή με ένα στερεό σώμα.

ΠΗΓΗ: Futurism

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ