Επιστήμονες εκπαιδεύουν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σκοτεινό Διαδίκτυο

Οι ερευνητές λένε ότι το το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) εκπαιδεύονται σε ένα τεράστιο εύρος συνόλων δεδομένων, αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο. Τι θα γινόταν όμως αν ένα τέτοιο μοντέλο εκπαιδευόταν με πληροφορίες από το σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για παράνομες και κακόβουλες δραστηριότητες; Μια ομάδα ερευνητών από τη Νότια Κορέα έκανε ακριβώς αυτό με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε και το οποίο ονόμασε DarkBERT.

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το DarkBERT έχει καλές προθέσεις: προσπαθεί να βρει νέους τρόπους καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έναν τομέα που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Η ερευνητική ομάδα συνέδεσε το μοντέλο της με το δίκτυο Tor, ένα σύστημα πρόσβασης σε τμήματα του σκοτεινού ιστού. Στη συνέχεια δημιούργησε μια βάση δεδομένων με τα ακατέργαστα δεδομένα που βρήκε. Η ομάδα διαπίστωσε πως το νέο μοντέλο ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα που εκπαιδεύτηκαν για να πραγματοποιήσουν παρόμοιες εργασίες. Όπως για παράδειγμα το RoBERTa που σχεδιάστηκε από ερευνητές του Facebook το 2019 για να προβλέπει σκόπιμα κρυμμένα τμήματα κειμένου μέσα σε διαφορετικά μη σχολιασμένα γλωσσικά παραδείγματα.

Η ομάδα προτείνει ότι το DarkBERT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, όπως ο εντοπισμός ιστότοπων που πωλούν ransomware ή διαρρέουν εμπιστευτικά δεδομένα. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί διάφορα φόρουμ του σκοτεινού ιστού για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ανταλλαγής παράνομων πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: Futurism

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος