Επιστήμονες δημιούργησαν υβριδικό γατόψαρο με γονίδιο αλιγάτορα

Τα υβριδικά γατόψαρα φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπορική παραγωγή - αν εγκριθούν ποτέ.

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Auburn στις ΗΠΑ εισήγαγε ένα γονίδιο αλιγάτορα στο γονιδίωμα ενός γατόψαρου με στόχο να αυξήσει την ανθεκτικότητα του ψαριού στις ασθένειες. Οι ερευνητές δήλωσαν σε συνέντευξή τους στο «MIT Technology Review», ότι τα ποσοστά επιβίωσης των διαγονιδιακών ψαριών ήταν από δύο έως πέντε φορές υψηλότερα.

Το γονίδιο αλιγάτορα κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καθελισιδίνη, η οποία είναι αντιμικροβιακή και πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία του αλιγάτορα από την ανάπτυξη λοιμώξεων. Τα διαγονιδιακά ψάρια ήταν επίσης στείρα και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν χωρίς ένεση με αναπαραγωγικές ορμόνες. Αυτό, είπαν οι επιστήμονες, ήταν σημαντικό για να αποφευχθεί η γενετική μόλυνση των υβριδικών ψαριών με τα άγρια γατόψαρα. Ωστόσο, ελπίζουν ότι η γονιδιακή επεξεργασία του αλιγάτορα και του γατόψαρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές αναπαραγωγής.

Βιωσιμότητα και ηθικές ανησυχίες

Η χρήση του CRISPR θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της τεχνικής, καθώς μπορεί να αποδειχθεί «πολύ δύσκολο να παραχθούν αρκετά από αυτά τα ψάρια για να δημιουργηθεί μια βιώσιμη, γενετικά υγιής γραμμή», δήλωσε ο Γκρεγκ Λουτς, ειδικός στη γενετική της υδατοκαλλιέργειας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με την έγκριση αυτών των διαγονιδιακών ψαριών για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω των ηθικών ανησυχιών που αφορούν τη γενετική τροποποίηση και την πιθανότητα ακούσιων συνεπειών κατά τη χρήση του CRISPR.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021, οι ιχθυοκαλλιέργειες γατόψαρου στις ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου 140 εκατομμύρια κιλά ψαριών. Τα γατόψαρα αποτελούν πάνω από το 50% της ζήτησης των ΗΠΑ για ψάρια που εκτρέφονται σε φάρμες.

Η έρευνα προδημοσιεύθηκε στο bioRxiv αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος