Επιστήμονες δημιούργησαν νέο αρχείο αρχαίων ανθρώπινων εγκεφάλων

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο ανθεκτικός στην αποσύνθεση από ό,τι πιστεύαμε.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη φθορά του χρόνου. Μέχρι σήμερα, η διατήρηση του εγκεφάλου απουσία άλλων μαλακών ιστών -δηλαδή η επιβίωση του εγκεφάλου μεταξύ των κατά τα άλλα σκελετωμένων υπολειμμάτων- θεωρείτο «μοναδικό» φαινόμενο. Επιπλέον, η επιβίωση ολόκληρων οργάνων είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η σκόπιμη παρέμβαση σταματά τη διαδικασία αποσύνθεσης (όπως η ταρίχευση ή η κατάψυξη).

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησε την παγκόσμια βιβλιογραφία για τους διατηρημένους ανθρώπινους εγκεφάλους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο αρχείο, το οποίο όπως διαπίστωσε, υπερβαίνει κατά 20 φορές τον αριθμό των εγκεφάλων που είχαν συγκεντρωθεί στο παρελθόν. Η δημιουργία αυτού του αρχείου θα δώσει στους ερευνητές την ευκαιρία να αναλύσουν την πρώιμη εξέλιξη των ανθρώπων. Πολλοί από τους εγκεφάλους ήταν ηλικίας έως και 12.000 ετών και βρέθηκαν σε αρχεία που χρονολογούνται από τα μέσα του 17ου αιώνα.

Το αρχείο των αρχαίων εγκεφάλων υπογραμμίζει τα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία μπορούν να διασωθούν, από την παγωμένη Αρκτική έως τις ερήμους. Οι αρχαίοι ανθρώπινοι εγκέφαλοι βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες- στις όχθες μιας λίμνης στη Σουηδία, στα βάθη ενός αλατωρυχείου στο Ιράν και στην κορυφή των ηφαιστείων των Άνδεων.

«Βρήκαμε μεγάλους αριθμούς και τύπους αρχαίων βιομορίων που έχουν διατηρηθεί σε αυτούς τους αρχαίους εγκεφάλους και είναι συναρπαστικό να εξερευνούμε όλα όσα μπορούν να μας πουν για τη ζωή και τον θάνατο στους προγόνους μας» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Αλεξάντρα Μόρτον-Χέιγουαρντ.

Επιστήμονες δημιούργησαν νέο αρχείο αρχαίων ανθρώπινων εγκεφάλων
(Alexandra Morton-Hayward, Oxford University)

«Αυτό το αρχείο αρχαίων εγκεφάλων αναδεικνύει τα περιβάλλοντα στα οποία μπορούν να διατηρηθούν- από την Αρκτική έως τις άνυδρες ερήμους» δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Έριν Σάουπε, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», συγκεντρώνουν τα αρχεία περισσότερων από 4.000 διατηρημένων ανθρώπινων εγκεφάλων από περίπου 200 πηγές και έξι ηπείρους (εκτός της Ανταρκτικής). Οι αναλύσεις αποκάλυψαν μοτίβα στις περιβαλλοντικές συνθήκες που σχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους διατήρησης διαχρονικά – συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, της κατάψυξης και της σαπωνοποίησης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νευρικοί ιστοί μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή οι πρωτεΐνες και τα λίπη συντήκονται παρουσία στοιχείων όπως ο σίδηρος ή ο χαλκός.

«Στο ιατροδικαστικό πεδίο, είναι ευρέως γνωστό ότι ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πρώτα όργανα που αποσυντίθεται μετά θάνατον – ωστόσο αυτό το τεράστιο αρχείο δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες υπό τις οποίες επιβιώνει» εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτές οι συνθήκες οι οποίες είτε είναι περιβαλλοντικές είτε σχετίζονται με τη μοναδική βιοχημεία του εγκεφάλου, αποτελούν το επίκεντρο της συνεχιζόμενης και μελλοντικής μας έρευνας» κατέληξε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος