Επιστήμονες απάντησαν στο γιατί τα σκυλιά έχουν τόσο ιδιαίτερο βλέμμα

Όσοι αναρωτιούνται γιατί το βλέμμα των σκύλων και ιδιαίτερα των κουταβιών προκαλεί, συχνά, συγκίνηση στους ανθρώπους, μπορούν τώρα να λάβουν μια επιστημονική απάντηση βάσει της οποίας εξηγείται επιτέλους το γιατί τα μάτια των τετράποδων φίλων μας μοιάζουν τόσο ανθρώπινα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας Βρετανο-αμερικανικής μελέτης, της πρώτης του είδους, η εξέλιξη χάρισε στα σκυλιά έναν μοναδικό μυ στα μάτια τους, που τους επιτρέπει (όταν μας κοιτούν) να μας θυμίζουν μωρό και να «χειραγωγούν» τα συναισθήματα μας με τρόπο καθοριστικό για την ανάπτυξη μιας σχέσης-επικοινωνίας μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Τζούλιαν Καμίνσκι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, συνέκριναν την ανατομία και τη συμπεριφορά των σκύλων και των στενότερων συγγενών τους, των λύκων, αποκαλύπτοντας ότι ενώ οι μύες του προσώπου των δύο ειδών είναι παρόμοιοι, υπάρχει μόνο στα μάτια των σκύλων ένας μικρός μυς στα φρύδια τους, που τους επιτρέπει να παίρνουν ένα «τρυφερό» και «συμπονετικό» βλέμμα, το οποίο προκαλεί συγκίνηση, ενώ στην περίπτωση των λύκων δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μυς που σηκώνει τα φρύδια, κάνει τα σκυλίσια μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και να θυμίζουν ενίοτε μωρό και ενίοτε λυπημένο άνθρωπο.

Δεν είναι σαφές πότε άρχισε η εξημέρωση των λύκων και η αργή εξέλιξη των τελευταίων σε σκύλους, αλλά πιθανώς η διαδικασία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 33.000 χρόνια.

Η επικεφαλής της έρευνας, Τζούλιαν Καμίνσκι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι τα σκυλιά ανέπτυξαν το συγκεκριμένο μυ στα μάτια τους μετά την εξημέρωση των λύκων από τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να συνέβη ως συνέπεια των ασυνείδητων προτιμήσεων των ανθρώπων, που επηρέασαν την εξέλιξη των σκύλων μέσω της εξημέρωσης. Όταν οι σκύλοι κάνουν αυτή την κίνηση με τα μάτια τους, πυροδοτούν στους ανθρώπους μια ισχυρή επιθυμία να κοιτάνε τους σκύλους. Έτσι, αυτή η κίνηση με τα φρύδια θα έδωσε στους σκύλους ένα πλεονέκτημα και, μέσα από διαδοχικές γενιές, τα ‘μάτια του μωρού’ αποτέλεσαν ένα βασικό χαρακτηριστικό τους».

Όπως έχει φανεί από σχετικές μελέτες το σιβηρικό χάσκι, ένα από τα αρχαιότερα είδη σκύλων στον κόσμο, είναι η μόνη ράτσα που φαίνεται να μην έχει αυτόν τον μυ στα μάτια (τουλάχιστον σε σύγκριση με τις ράτσες που μελετήθηκαν), χάρη στον οποίο οι σκύλοι αποκτούν το γλυκό και «συμπονετικό» τους βλέμμα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος