Επιστήμονες απάντησαν στο γιατί ο πλανήτης ουρανός «γέρνει»

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάραμ, η οποία βασίσθηκε σε υπολογιστικές προσομοιώσεις και επιβεβαιώνει προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις, πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, μια πρόσκρουση ενός σώματος με μέγεθος τουλάχιστον διπλάσιο της Γης πάνω στον πλανήτη Ουρανό, προκάλεσε την κλίση του άξονά του, ενώ είναι πιθανό να εξηγεί και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του, οι οποίες σήμερα φθάνουν τους μείον 216 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέικομπ Κεγκερέις, εκτιμούν ότι το σώμα που έπεσε στον Ουρανό, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν ένας νεαρός πρωτοπλανήτης. Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο ουρανός να «γείρει». Να σημειωθεί ότι ο άξονας περιστροφής του παγωμένου πλανήτη είναι σήμερα σχεδόν κάθετος σε σχέση με τους άξονες όλων των άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Κατά τη σφοδρή σύγκρουση με το ουράνιο σώμα, που όπως πιστεύεται ήταν πρωτοπλανήτης, ο Ουρανός κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος από την ατμόσφαιρά του.

Από τις προσομοιώσεις της πρόσκρουσης οι επιστήμονες κατάφεραν να εξηγήσουν τον σχηματισμό των δακτυλίων και των δορυφόρων του πλανήτη. Όπως προέκυψε από τα ερευνητικά δεδομένα, οι δακτύλιοι και τα φεγγάρια σχηματίσθηκαν σταδιακά από τις μεγάλες ποσότητες πετρωμάτων και πάγου που εκτοξεύθηκαν στο διάστημα αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο ουράνιων σωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ο Ουρανός από το Voyager 2/ NASA

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ