Επιστήμονες αναζητούν την «Ατλαντίδα» της Βρετανίας με τη βοήθεια των μαγνητικών πεδίων

Η Doggerland φιλοξενούσε έναν από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς στην Ευρώπη.

Τα μαγνητικά πεδία της Γης μπορεί σύντομα να αποκαλύψουν την Doggerland, μια περιοχή που φιλοξενούσε έναν από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς στην Ευρώπη και η οποία βυθίστηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι πριν από περίπου 8.200 χρόνια. Τότε, αντί να βλέπουν μια μεγάλη υδάτινη έκταση, οι αρχαίοι άνθρωποι που στέκονταν στις “ακτές” της ανατολικής Αγγλίας έβλεπαν λόφους, πράσινες κοιλάδες και βαλτώδεις λιμνοθάλασσες. Με άλλα λόγια, μια εύφορη εποχή ικανή να φιλοξενήσει έναν αρχαίο ανθρώπινο πολιτισμό.

Αρχαιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στη Βρετανία σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες αναλύουν τα μαγνητικά πεδία με την ελπίδα να ανακαλύψουν τα μυστήρια της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, αναλύουν δεδομένα μαγνητομετρίας για να αναζητήσουν ανωμαλίες στα μαγνητικά πεδία που θα μπορούσαν να υποδείξουν την παρουσία αρχαιολογικών στοιχείων.

«Καθώς η περιοχή που μελετάμε βρισκόταν κάποτε πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτή η ανάλυση να αποκαλύψει ακόμη και στοιχεία για δραστηριότητα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα. Μπορεί επίσης να ανακαλύψουμε την παρουσία σκουπιδιών, δηλαδή χωματερών που περιέχουν οστά ζώων, όστρακα μαλακίων και άλλο βιολογικό υλικό, τα οποία θα μας αποκαλύψουν πολλά για τον τρόπο που ζούσαν τότε οι άνθρωποι», δήλωσε ο επκεφαλής ερευνητής της μελέτης, Μπεν Άρμστον.

Προς το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Doggerland, μια από τις πιο πλούσιες σε πόρους και οικολογικά δυναμικές περιοχές κατά την ύστερη Παλαιολιθική και Μεσολιθική περίοδο (περίπου 20.000-4.000 π.Χ.), βυθίστηκε κάτω από το νερό.

«Εάν εντοπίσουμε χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ένα ανάχωμα, για παράδειγμα, θα εστιάσουμε σε αυτή την περιοχή και θα πάρουμε δείγμα από τον πυθμένα της θάλασσας. Μπορούμε να στείλουμε την οργανική ύλη για χρονολόγηση με άνθρακα, η οποία συνήθως μπορεί να μας πει πότε δημιουργήθηκε το υλικό», εξήγησε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, Popular Mechanics

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος