Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρώτο γαλαξία χωρίς σκοτεινή ύλη

Το να εντοπίσει κανείς ένα γαλαξία που φαίνεται να μην έχει καθόλου σκοτεινή ύλη αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γαλαξίες και σκοτεινή ύλη σχετίζονται άμεσα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 85% του σύμπαντος κυριαρχείται από σκοτεινή ύλη, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την ορατή βαρυονική ύλη, και εφόσον η σκοτεινή ύλη αποτελεί τη «σύσταση» η οποία συγκρατεί τους γαλαξίες, η εν λόγω είδηση μπορεί πραγματικά να ξαφνιάζει τους ειδικούς.

Σε απόσταση 65 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ο γαλαξίας NGC1052-DF2, που μπορεί να υφίσταται δίχως σκοτεινή ύλη, είναι σχεδόν ίδιος σε μέγεθος με τον δικό μας γαλαξία, αλλά διαθέτει μόνο το ένα διακοσιοστό των άστρων του και δεν έχει μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του ασυνήθιστου γαλαξία, οι επιστήμονες τον μελέτησαν με διαφορετικά τηλεσκόπια (Τζέμινι και Κεκ Χαβάης, διαστημικό Χαμπλ κ.α.), δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, δήλωσε: «H εύρεση ενός γαλαξία χωρίς σκοτεινή ύλη είναι αναπάντεχη, επειδή αυτή η αόρατη μυστηριώδης ουσία αποτελεί την πιο κυρίαρχη όψη ενός γαλαξία» και πρόσθεσε: «Επί δεκαετίες νομίζαμε ότι οι γαλαξίες ξεκινούν πάντα τη ζωή τους ως συσσωματώσεις της σκοτεινής ύλης. Στη συνέχεια συμβαίνουν όλα τα άλλα: αέριο πέφτει μέσα στη άλω της σκοτεινής ύλης, το αέριο μετατρέπεται σε άστρα, αυτά αργά μεγαλώνουν, ώσπου στο τέλος εμφανίζονται γαλαξίες όπως ο δικός μας. Όμως ο NGC1052-DF2 θέτει σε αμφισβήτηση τις κυρίαρχες ιδέες για το σχηματισμό των γαλαξιών».

Εστιάζοντας στη μελέτη των χαρακτηριστικών του NGC1052-DF2 ο ερευνητής σημειώνει: «Αν υπάρχει καθόλου σκοτεινή ύλη σε αυτόν τον γαλαξία, θα είναι ελάχιστη. Τα άστρα του αρκούν για να εξηγήσουν όλη τη μάζα του και δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου έξτρα χώρος για τη σκοτεινή ύλη». «Από την άλλη, αυτό δείχνει ότι η σκοτεινή ύλη είναι ξεχωριστή από τους γαλαξίες. Είναι πραγματική, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή ύπαρξη από τα άλλα συστατικά των γαλαξιών».

Η παραπάνω διαπίστωση οδηγεί αναπόφευκτα τους ειδικούς στη διατύπωση του ερωτήματος: Αν ένας γαλαξίας δεν ξεκίνησε με αφετηρία τη σκοτεινή ύλη, η οποία στη συνέχεια προσέλκυσε βαρυτικά την κοινή ύλη, τότε πώς σχηματίσθηκε;

Με βάση η νέα τους ανακάλυψη, οι επιστήμονες θεωρούν, πλέον, πιθανό να υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να δημιουργηθεί ένας γαλαξίας και όχι μόνο ξεκινώντας από ένα πυρήνα σκοτεινής ύλης.

Σε συνέχεια της μελέτης τους, οι επιστήμονες σκοπεύουν να αναζητήσουν περισσότερα τέτοια παραδείγματα γαλαξιών στο σύμπαν, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ήδη σκοπεύουν να μελετήσουν τρεις ακόμη, ο σχηματισμός των οποίων μπορεί να πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από τη σκοτεινή ύλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος