Επιστήμονες ανακάλυψαν σεισμό «αργής κίνησης» που διήρκεσε 32 χρόνια

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU) ανακάλυψαν ότι ένας σεισμός «αργής κίνησης» διήρκησε 32 χρόνια και τελικά οδήγησε στον καταστροφικό σεισμό της Σουμάτρα το 1862. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Geoscience».

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό αργής κίνησης που έχει ανακαλυφθεί και σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι τα τρέχοντα μοντέλα σεισμικού κινδύνου πιθανώς χρειάζονται έναν κρίσιμο δείκτη για να προβλέψουν τους μελλοντικούς μεγάλους σεισμούς.

Οι «σεισμοί αργής κίνησης» συμβαίνουν όταν οι τεκτονικές πλάκες της Γης γλιστρούν η μία στην άλλη με αργό ρυθμό, χωρίς να προκαλούν σημαντικές σεισμικές δονήσεις.

Η ομάδα του NTU μελετά τα ιστορικά επίπεδα της θάλασσας εξετάζοντας αρχαία κοράλλια στο νησί Simeulue στα παράλια της Σουμάτρα. Τα κοράλλια καταγράφουν φυσικά τις αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσας και την ανύψωση του εδάφους μέσω ορατών μοτίβων ανάπτυξης.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από τα κοράλλια με προσομοιώσεις της κίνησης των τεκτονικών πλακών της Γης και διαπίστωσαν ότι από το 1829 έως το 1861, όταν σημειώθηκε ο σεισμός της Σουμάτρα, η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού Simeulue βυθίστηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο στη θάλασσα, υποδεικνύοντας έναν σεισμό αργής κίνησης.

Επικαιροποίηση των σεισμικών μοντέλων 

Ο σεισμός της Σουμάτρα το 1861 είχε μέγεθος 8,5 στην κλίμακα Ρίχτερ και προκάλεσε και τσουνάμι. Τα δύο γεγονότα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές και αρκετές χιλιάδες θανάτους. Η επιστημονική κοινότητα πίστευε προηγουμένως ότι οι αργοί σεισμοί συνέβαιναν για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για δεκαετίες. Οι ερευνητές του NTU δήλωσαν ότι η μελέτη τους μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου σεισμού στο μέλλον.

Οι νέες αυτές πληροφορίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα μοντέλα, όπως αυτά που προβλέπουν το τσουνάμι, χρησιμοποιώντας τον ιαπωνικό υπερυπολογιστή Fugaku.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια μιας νέας μεθοδολογίας ανίχνευσαν «πιθανή συνεχιζόμενη εκδήλωση αργής ολίσθησης στο νησί Enggano της Ινδονησίας, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Σουμάτρας». Εάν αυτό το εύρημα είναι σωστό, ο καθηγητής Aron Meltzner συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «οι κοινότητες που ζουν κοντά σε αυτό το νησί της Ινδονησίας αντιμετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο τσουνάμι και σεισμού από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό υποδηλώνει ότι τα σεισμικά μοντέλα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος