Επιστήμονες ανακάλυψαν παράξενο ψάρι με 555 δόντια τα οποία αλλάζει κάθε μέρα

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο ψάρι του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού το οποίο δεν έχει απλώς εκατοντάδες δόντια στο στόμα του, αλλά τα αποβάλλει και τα αντικαθιστά συνεχώς. Πρόκειται για το ψάρι Ophiodon elongatus το οποίο διαθέτει 555 λεπτά, αιχμηρά δόντια που στριμώχνονται ανάμεσα σε δύο σειρές σαγονιών. Τώρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο ψάρι αλλάζει 20 δόντια κάθε μέρα.

«Κάθε οστέινη επιφάνεια στο στόμα τους καλύπτεται από δόντια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Κάρλι Κοέν, υποψήφια διδάκτωρ βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για ένα αρπακτικό ψάρι που απαντάται στον βόρειο Ειρηνικό. Μπορεί να φτάσει σε μήκος το 1,5 μέτρο. Αντί για κοπτήρες, γομφίους και κυνόδοντες, αυτά τα ψάρια έχουν εκατοντάδες αιχμηρά, σχεδόν μικροσκοπικά δόντια. Ο σκληρός τους ουρανίσκος καλύπτεται επίσης από εκατοντάδες μικροσκοπικούς οδοντικούς «σταλακτίτες». Πίσω από μια σειρά σιαγόνων βρίσκεται μια άλλη σειρά βοηθητικών σιαγόνων, που ονομάζονται φαρυγγικές και τις οποίες τα ψάρια χρησιμοποιούν για να μασήσουν την τροφή με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους γομφίους.

Ωστόσο όσο παράξενη κι αν είναι αυτή η στοματική διάταξη σε σύγκριση με τα στόματα των θηλαστικών, δεν είναι τόσο σπάνια για ένα οστέινο ψάρι, γεγονός που, σύμφωνα με την Κοέν, το καθιστά ένα εξαιρετικό είδος για μελέτη.

Επιστήμονες ανακάλυψαν παράξενο ψάρι με 555 δόντια τα οποία αλλάζει κάθε μέρα

Η Κοέν και η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Έμιλι Καρ, προπτυχιακή φοιτήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, έβαλαν 20 ψάρια του συγκεκριμένου είδους, σε δεξαμενές σε ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Friday Harbor. Οι ερευνήτριες τοποθέτησαν τα ψάρια σε μια δεξαμενή γεμάτη με μια αραιή κόκκινη χρωστική ουσία, η οποία χρωμάτισε τα δόντια τους κόκκινα. Αργότερα, οι επιστήμονες τα μετέφεραν σε μια δεξαμενή γεμάτη με μια φθορίζουσα πράσινη χρωστική ουσία, η οποία χρωμάτισε και πάλι τα δόντια τους.

Στη συνέχεια, η Καρ τοποθέτησε τα οδοντωτά οστά κάτω από ένα μικροσκόπιο και υπολόγισε την αναλογία κόκκινων και πράσινων δοντιών στο στόμα του ψαριού. Συνολικά, μέτρησε πάνω από 10.000 δόντια και στα 20 ψάρια.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν επίσης ότι οι φαρυγγικές γνάθοι φαίνεται να χάνουν δόντια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι άλλα μέρη του στόματος ενός lingcod. «Στο πείραμά μας, το τάισμα των ψαριών δεν αύξησε την αντικατάσταση των δοντιών τους, οπότε τι την προκαλεί;» είπε η Κοέν.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B».

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος