Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία για την καταγωγή των μουμιών που βρέθηκαν σε μια κινεζική έρημο

Από την ανακάλυψή τους, η καταγωγή εκατοντάδων μουμιοποιημένων σωμάτων που θάφτηκαν σε βάρκες σε μια αφιλόξενη περιοχή της ερήμου στη βορειοδυτική Κίνα, έχει προβληματίσει και διχάσει τους αρχαιολόγους.

Τα σώματα και τα ρούχα των μουμιών, που βρέθηκαν στη «λεκάνη» Ταρίμ, στην επαρχία Xinjiang κυρίως τη δεκαετία του 1990, παρέμειναν διατηρημένα παρά την ηλικία τους των 4.000 ετών.

Η δυτική τους εμφάνιση, τα πλεκτά και υφαντά μάλλινα ρούχα τους και το τυρί, το σιτάρι και το κεχρί που βρέθηκαν στους ασυνήθιστους τάφους τους, υποδηλώνουν ότι ήταν κτηνοτρόφοι από τις στέπες της Δυτικής Ασίας ή αγρότες από τα βουνά και τις ερημικές οάσεις της Κεντρικής Ασίας.

Μια επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από Κινέζους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς ερευνητές, ανέλυσε το DNA αυτών των 13 μουμιών και διαπίστωσε ότι τα λείψανα δεν ανήκαν σε νεοφερμένους αλλά σε μια τοπική ομάδα που καταγόταν από έναν αρχαίο ασιατικό πληθυσμό της Εποχής των Παγετώνων.

«Οι μούμιες αυτές έχουν συναρπάσει τους επιστήμονες και το κοινό από την ανακάλυψή τους. Πέραν του ότι είναι εξαιρετικά διατηρημένες, βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο πλαίσιο και παρουσιάζουν ποικίλα και μακρινά πολιτιστικά στοιχεία», δήλωσε η Κριστίνα Γουάρινερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν έναν εξαιρετικά απομονωμένο γενετικά τοπικό πληθυσμό», πρόσθεσε η ερευνήτρια, η οποία είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας επιστημών μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» την Τετάρτη.

«Σε αντίθεση με τη γενετική τους απομόνωση, ωστόσο, φαίνεται ότι είχαν ασπαστεί νέες ιδέες και τεχνολογίες από τους βοσκούς και αγρότες γείτονές τους, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία που δεν μοιράζονται με καμία άλλη ομάδα», είπε η επιστήμονας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γενετικές πληροφορίες από τις παλαιότερες μούμιες της «λεκάνης» Ταρίμ – που χρονολογούνται πριν από 3.700 έως 4.100 χρόνια– μαζί με τα γονιδιώματα που αλληλουχήθηκαν από τα λείψανα πέντε ανθρώπων από τη «λεκάνη» Dzungarian που βρίσκεται βορειότερα, στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uyghur στην Κίνα. Χρονολογούνται μεταξύ 4.800 και 5.000 ετών πριν, είναι τα αρχαιότερα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στην περιοχή.

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία για την καταγωγή των μουμιών που βρέθηκαν σε μια κινεζική έρημο
(Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology)

«Ένα απίστευτο σταυροδρόμι»

Το αρχαίο DNA μπορεί να παρέχει ισχυρά στοιχεία για τις μετακινήσεις των ανθρώπων σε μια εποχή που τα γραπτά αρχεία ή άλλα στοιχεία είναι ελάχιστα, δήλωσε ο Βαγκίς Ναρασιμάν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος έχει εργαστεί σε γενετικά δείγματα από την περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Παρόλο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε την έρευνα «συναρπαστική».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μούμιες ήταν άμεσοι απόγονοι μιας ομάδας που ήταν κάποτε ευρέως διαδεδομένη κατά την Εποχή των Παγετώνων, αλλά είχε σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί μέχρι το τέλος εκείνης της εποχής – πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Ελάχιστα γονίδια των Αρχαίων Βορειοευρασιατών, όπως ονομάζονται, επιβιώνουν στα γονιδιώματα των σημερινών πληθυσμών, με τους αυτόχθονες της Σιβηρίας και της Αμερικής να έχουν τα υψηλότερα γνωστά ποσοστά.

Τα άλλα γενετικά δείγματα βορειότερα και συγκεκριμένα στην περιοχή Xinjiang, έδειξαν ότι οι άνθρωποι από τους οποίους προέρχονταν, αναμείχθηκαν εκτενώς με διαφορετικούς πληθυσμούς της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή, σε αντίθεση με τις μούμιες της «λεκάνης» Ταρίμ οι οποίες ήταν τόσο γενετικά απομονωμένες.

Στην Εποχή του Χαλκού «η περιοχή αυτή ήταν ένα απίστευτο σταυροδρόμι. Υπήρχε ζωηρή ανάμειξη του Βορρά, του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης που έφτανε μέχρι και 5.000 χρόνια πριν», δήλωσε ο Μαίκλ Φαρτσέτι, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτό που είναι παράδοξο, είναι το γεγονός ότι έχουμε μια κοινότητα που ενώ είχε ενσωματωθεί πολιτιστικά σε μεγάλο βαθμό, κατάφερε να διατηρήσει κάποια μοναδικά στοιχεία της ιδεολογίας, του πολιτισμού και των ταφικών παραδόσεών της, καθώς και ένα φαινομενικά αμιγές γενετικό προφίλ που πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν».

Ο Ναρασιμάν δήλωσε ότι είναι δυνατόν ένας πληθυσμός να είναι γενετικά απομονωμένος αλλά και κοσμοπολίτης.

«Δεν είναι απαραίτητο η γενετική να συμβαδίζει πάντα με την πολιτιστική ή γλωσσική ανταλλαγή», είπε. «Οι άνθρωποι μπορούν πάντα να υιοθετούν νέες τεχνικές, είτε πρόκειται για γεωργία είτε για επεξεργασία μετάλλων από άλλες ομάδες, ή να αλλάζουν τις ταφικές τους πρακτικές χωρίς να μετακινηθούν».

Αναπάντητα ερωτήματα

Η μελέτη του DNA έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες για τις μούμιες, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την προέλευσή τους. Η μελέτη εξετάζει τις μούμιες που βρέθηκαν σε μία μόνο τοποθεσία και δεν είναι σαφές αν η αλληλουχία σε ένα ευρύτερο φάσμα τοποθεσιών στη «λεκάνη» Ταρίμ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη διαφορετικών γενετικών δεσμών, δήλωσε ο Ναρασιμάν.

Ο Φαρτσέτι δήλωσε ότι τα αρχαία γενετικά δείγματα από αυτή την περιοχή είναι ακόμη σχετικά σπάνια και ήταν πιθανό να βρουν άλλες γενετικές επιρροές από τα Ιμαλάια ή το Θιβέτ.

Αν και προηγούμενες εργασίες έδειξαν ότι οι μούμιες ζούσαν στις ακτές μιας όασης στην έρημο, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί θάφτηκαν σε βάρκες καλυμμένες με δέρματα βοοειδών – μια σπάνια πρακτική που δεν παρατηρείται αλλού στην περιοχή και ίσως συνδέεται περισσότερο με τους Βίκινγκς.

«Η προέλευσή αυτής της παράδοσης παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα αυτού του πληθυσμού της ερήμου, ο οποίος θα πρέπει να είναι η τελευταία κοινότητα στον κόσμο που το κάνει αυτό», δήλωσε ο Φαρτσέτι.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος