Ένθετο Υγεία: Σε λειτουργία η πλατφόρμα που καταγράφει ελλείψεις φαρμάκων – Αυστηρές κυρώσεις για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και η λειτουργία της πλατφόρμας που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σύντομα τα ΦΥΚ που τώρα δίνονται μόνο μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα δίνονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Ανακοίνωσε ακόμη βαριές ποινές, ακόμα και αφαίρεση άδειας για όσους γιατρούς υπερ-συνταγογραφούν συστηματικά. 

Δείτε ακόμα στο Ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS:

Φάρμακα αξίας 1 δις ευρώ πετάμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα 

Πόσα φάρμακα καταναλώνουν οι Έλληνες τον χρόνο; Πόσα από αυτά τους περισσεύουν και πώς ακριβώς τα διαχειρίζονται ή τα πετούν; Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σχετικά με την πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο; Μια νέα έρευνα κοινής γνώμης από τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, σε δείγμα 1000 ερωτηθέντων, δίνει απαντήσεις. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περισσότερα από 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα. Υπολογίζεται ότι τα φάρμακα αυτά έχουν αξία περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. 1 Ένας στους 2 ερωτηθέντες, στην έρευνα της Διανέοσις, δηλώνουν ότι τους περίσσεψαν φάρμακα τον τελευταίο χρόνο. Από τα φάρμακα που έχουν σπίτι τους, οι πολίτες δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 3 κουτιά είναι ληγμένα. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι πετούν τα φάρμακα στα σκουπίδια. Ένα μεγάλο μέρος του δείγματος, 7 στους 10 δεν δώρισαν μη ληγμένα φάρμακα τον τελευταίο χρόνο που δεν χρειάζονται πια γιατί οι περισσότεροι δεν ήξεραν που να τα δωρίσουν. Γιατί είναι όμως σημαντικό να αξιοποιούμε ή να καταστρέφουμε με σωστό τρόπο τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πια; Πολλά αχρησιμοποίητα φάρμακα που για πολλούς λόγους μένουν στα ντουλάπια μέχρι να λήξουν και μοιραία να πεταχτούν θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, συχνά λόγω του κόστους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόρριψη κάποιων φαρμάκων, είτε πρώτα στα σκουπίδια και έπειτα στις χωματερές, είτε στο δίκτυο της αποχέτευσης είναι ιδιαίτερα βλαπτική για το περιβάλλον.

Επιστροφή στην εργασία μετά τον καρκίνο: Οι προκλήσεις και οι αντιξοότητες

Η επιστροφή στην εργασία μετά τη νόσηση και τη θεραπεία από καρκίνο είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την καλή ψυχολογία του πρώην ασθενούς. Η «επόμενη ημέρα» επαναφέρει την αυτοεκτίμηση, την κοινωνικότητα και την αίσθηση της ασφάλειας για ένα υγιές μέλλον. Κι όμως πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτή η πρώτη περίοδο επανόδου στην εργασία ως μία όχι εύκολη υπόθεση καθώς συχνά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από εργοδότες και συναδέλφους. Ο φορέας Ψυχικής Υγείας “Θάλπος” στο κέντρο ημέρας που λειτουργεί παρέχει υποστήριξη σε όλους όσοι επιθυμούν να επανενταχθούν στην εργασία και να καταπολεμήσουν τα αρνητικά συναισθήματα. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος