Eρευνητική πρωτοπορία από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εφαρμόζουν τη μέθοδο του περιβαλλοντικού DNA, αναλύοντας το θαλασσινό νερό προκειμένου να εντοπίσουν και να εκτιμήσουν τους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο σε όλα τα πεδία. Τώρα όμως με τη μέθοδο του περιβαλλοντικού DNA που εφαρμόζει για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών συναγωνίζεται μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής και της Ευρώπης. Η λήψη dna γίνεται μέσω του θαλασσινού νερού και μετά από εργαστηριακή ανάλυση εντοπίζεται η γενετική ταυτότητα απειλούμενων ειδών ακόμη και αν δεν έχουν παρατηρηθεί με τις συμβατικές τεχνικές. Τα αποτελέσματα της έρευνας σύντομα θα δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και θα συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και στον καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών.
Δείτε ακόμα στο Ένθετο Περιβάλλον του ΕΡΤnews
O Απρίλιος του 2024 ήταν ο μήνας που πέρασε με υπεραυξημένες θερμοκρασίες σε αέρα και θάλασσα. Ακόμη μεγαλύτερη υπερθέρμανση στη νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Μαμούθ η μεγαλύτερη μονάδα που ρουφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Λύση στην υπερθέρμανση ή δικαιολογία για συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος