Ένθετο Υγεία: Ελλείψεις φαρμάκων – Δεκάδες οι ανεκτέλεστες συνταγές στα φαρμακεία

Ο χειμώνας μπορεί να πέρασε και ο μεγάλος αριθμός περιστατικών ιώσεων να υποχώρησε, όμως οι ελλείψεις σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα εξακολουθούν να υφίστανται, ταλαιπωρώντας ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με τη νέα επικαιροποιημένη λίστα του ΕΟΦ, 235 φάρμακα είναι σε έλλειψη. Από αυτά 139 παρουσιάζουν μακροχρόνια έλλειψη και σε 96 έχει διακοπεί η παραγωγή και η διακίνησή τους.  Πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέθεσε στον ΕΟΦ λίστα με 100 σκευάσματα για τα οποία ζητά να απαγορευθούν άμεσα οι εξαγωγές ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ


Δείτε ακόμα στο Ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS

Κίνδυνος για «ξεχασμένα» νοσήματα λόγω μείωσης εμβολιασμών

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown χάθηκε χρόνος και πολύτιμο έδαφος για τους εμβολιασμούς εν γένει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με πρωτοβουλία του Π.Ο.Υ. δίνεται έμφαση στη σημασία των επανεμβολιασμών για διάφορα νοσήματα σε όλες τις ηλικίες, ώστε οι εμβολιασμοί να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 και να υπάρξει στο μέλλον προστασία από διάφορες ξεχασμένες ασθένειες που ενδέχεται να επανεμφανιστούν.

Η έκθεση του ΕΟΦ για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγες ημέρες η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις αναφορές που έγιναν το 2022 για ανεπιθύμητες ενέργειες και θανατηφόρα περιστατικά που σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Οι αναφορές που έγιναν για εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν 1.633.Οι αναφορές που δηλώθηκαν ότι είχαν ως κατάληξη το θάνατο ήταν 63. Μετά την αξιολόγηση που έγινε 2 από τους θανάτους είχαν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό, ο ένας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer και ο άλλος μετά από εμβολιασμό με Astra Zeneca. 

Για δώδεκα από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκε ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό. Δεκατέσσερις από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που είχαν αποσταλεί και για 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία όπως, για παράδειγμα, πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος