Ένας 78χρονος τυφλός άντρας ξαναβρήκε την όρασή του χάρη σε νέο είδος εμφυτεύματος κερατοειδούς

Ένας 78χρονος τυφλός άντρας ξαναβρήκε την όρασή του χάρη σε ένα νέο είδος εμφυτεύματος κερατοειδούς, σύμφωνα με τον  ιστότοπο Israel Hayom.

Ο κερατοειδής KPro που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία CorNeat, είναι το πρώτο εμφύτευμα που μπορεί να ενσωματωθεί απευθείας στο τοίχωμα των ματιών για να αντικαταστήσει ουλές ή παραμορφωμένους κερατοειδείς. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής μπόρεσε να αναγνωρίσει τα μέλη της οικογένειάς του και να διαβάσει τους αριθμούς σε ένα διάγραμμα ματιών.

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Σε γενικές γραμμές, οι τραυματισμοί, οι μολύνσεις, κάποιες παθήσεις, η έλλειψη δακρύων και οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον κερατοειδή, οδηγώντας πολλές φορές στη μείωση της όρασης ή ακόμη και στην ολική τύφλωση.

Υπάρχουν ήδη πολλοί ασθενείς οι οποίοι έχουν τεχνητά εμφυτεύματα κερατοειδούς, αλλά επειδή οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύπλοκες, αποτελούν την τελευταία λύση όταν τα μοσχεύματα ή τα εμφυτεύματα δεν λειτουργούν σωστά.

Ένας 78χρονος τυφλός άντρας ξαναβρήκε την όρασή του χάρη σε νέο είδος εμφυτεύματος κερατοειδούς
Prof. Irit Bahar and Dr. Gilad Litvin, together with the first-in-human KPro patient and his daughter, the moment his sight returned.

Αντίθετα, η εισαγωγή του μοσχεύματος CorNeat είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Επιπλέον, χρησιμοποιεί ένα βιομιμητικό υλικό που «διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, οδηγώντας σε προοδευτική ενσωμάτωση των ιστών», σύμφωνα με το CorNeat.

«Οι ινοβλάστες και το κολλαγόνο αποικίζουν σταδιακά το εμφύτευμα και η πλήρης ενσωμάτωση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες», αναφέρει η εταιρεία. Αυτό σημαίνει βελτιωμένη όραση και εξαιρετικά γρήγορους χρόνους επούλωσης.

Η εταιρεία ανέφερε ότι δέκα ακόμη ασθενείς έχουν εγκριθεί για να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει δύο ακόμη αυτόν τον μήνα στον Καναδά, ενώ έξι δοκιμές βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Ενώ το εμφύτευμα δεν περιέχει ηλεκτρονικά μέρη, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε ρομποτικό μάτι. «Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, είδαμε έναν συνάδελφο να εμφυτεύει το CorNeat KPro με ευκολία και να βλέπει τον ασθενή να ξαναβρίσκει την όρασή του την επόμενη μέρα. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για όλους μας», δήλωσε ο ιδρυτής της CorNeat Vision, Gilad Litvin.

ΠΗΓΗ: Engadget

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος