Ένα πρότυπο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στους Λειψούς

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους μαγευτικούς Λειψούς, ένα καινοτόμο έργο για τα παγκόσμια δεδομένα που αναμένεται να συμβάλει στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου, θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 31 Μαΐου η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, μαζί με Έλληνες και Ισπανούς επισήμους.

Το πρωτοποριακό αυτό έργο το οποίο υλοποιεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, όταν ολοκληρωθεί θα λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, ως χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, καθώς και ως ερευνητικό κέντρο παράκτιας οικολογίας για ερευνητικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου.

Το κτίριο που στεγάζει το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, είναι ένα πρότυπο κτίριο, αυτόνομο ενεργειακά καθώς τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, ενώ σύντομα θα διαθέτει και σύστημα αφαλάτωσης που θα λειτουργεί επίσης με φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών παροχής νερού.

Γιατί επελέγησαν οι Λειψοί

Μετά από εκτεταμένη προεργασία, επελέγη το νησί των Λειψών, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους καθώς θεωρείται ένα πραγματικά «πράσινο νησί».

«Οι Λειψοί διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα με τις τοπικές αρχές να αναλαμβάνουν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του πλαστικού «αποτυπώματος» του τόπου», αναφέρεται ενδεικτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

Πρόσφατα με αφετηρία τους εξωτικούς Λειψούς, μία μεγάλη οικολογική πρωτοβουλία έλαβε χώρα με την προοπτική να συμβάλει δραστικά στην προστασία των θαλασσών. Η δράση αφορούσε στην επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, που για πρώτη φορά ξεκίνησε από το νησί της Καλυψούς και για την οποία οργανώθηκε εντυπωσιακή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παρακολούθησαν ταυτόχρονα περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι από Ελλάδα και εξωτερικό.

«Είναι τιμή μας που στους Λειψούς υλοποιείται ένα έργο – σταθμός για την οικολογία. Στόχος του Δήμου και των κατοίκων του είναι η υιοθέτηση ενός «πράσινου» τρόπου ζωής που θα αποτελέσει πρότυπο στο Αιγαίο, την Ελλάδα και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών.

Φορέας υλοποίησης του έργου το Αρχιπέλαγος

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος