ertnews.gr

Ένα «παράθυρο» στην Ανταρκτική στην καρδιά του Λονδίνου

26/01 11:41
Ένα «παράθυρο» στην Ανταρκτική στην καρδιά του Λονδίνου

(Greenpeace International)

Ένα «παράθυρο» εμφανίστηκε στην εμβληματική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, φέρνοντας την Ανταρκτική στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η τεράστια εγκατάσταση ύψους 4 μέτρων και βάρους σχεδόν 4 τόνων, μεταδίδει ζωντανά από την Ανταρκτική Χερσόνησο, όπου μια αποστολή της Greenpeace International ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα μια νέα αποικία πιγκουίνων.

Η πρωτοβουλία αυτή της Greenpeace UK, αποτελεί μέρος της εκστρατείας Protect the Oceans, για την προστασία των ωκεανών στην Ανταρκτική και όχι μόνο, μέσω μιας παγκόσμιας συνθήκης η οποία θα μπορούσε να συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι από εμάς αισθανθήκαμε αρκετά αποκομμένοι από τη φύση», δήλωσε ο Will McCallum, επικεφαλής των ωκεανών της Greenpeace UK. «Ωστόσο ο κόσμος γύρω μας συνεχίζει να υπάρχει και μέρη όπως η Ανταρκτική φθίνουν γρήγορα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάμε αλλού», τόνισε.

«Φέρνουμε την απομακρυσμένη και εύθραυστη Ανταρκτική κατευθείαν στην καρδιά μιας πολυσύχναστης πόλης που βρίσκεται πάνω από 13.000 χιλιόμετρα μακριά. Βλέπουμε αυτά τα μέρη στα ντοκιμαντέρ και μοιάζουν με έναν άλλον κόσμο, αλλά δεν είναι, είναι ο δικός μας κόσμος. Ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική μας επηρεάζει όλους. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος που θα μπορέσει να δει από κοντά τη ζωή στην Ανταρκτική, θα καταλάβει πόσο πραγματική και επείγουσα είναι η κατάσταση των ωκεανών ενόψει των κρίσιμων κυβερνητικών διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο».

Η Greenpeace International βρίσκεται στην Ανταρκτική και συνεργάζεται με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stony Brook των ΗΠΑ, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα σχετικά με τη μείωση των πληθυσμών των πιγκουίνων στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, η αποστολή ανακάλυψε μια αποικία πιγκουίνων gentoo νοτιότερα από ό,τι έχει καταγραφεί ποτέ – ένα σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που μεταμορφώνει την περιοχή αυτή – η οποία μέχρι πρότινος ήταν πολύ παγωμένη για τους πιγκουίνους αυτούς.

«Η κλιματική κρίση και η βιομηχανική αλιεία οδηγούν σε μείωση τους πληθυσμούς των πιγκουίνων και οι πάγοι της Ανταρκτικής εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε η Louisa Casson, υπεύθυνη για την εκστρατεία της Greenpeace UK για τους ωκεανούς.

«Αυτό το παράθυρο μας υπενθυμίζει τι θα μπορούσαμε να χάσουμε αν δεν δράσουμε για να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή και χρειαζόμαστε επειγόντως μια παγκόσμια συνθήκη για τους ωκεανούς. Αυτό είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα για τη δημιουργία κατάλληλων προστατευόμενων περιοχών – ωκεάνιων καταφυγίων – οι οποίες θα είναι απαλλαγμένες από επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες και θα δίνουν στη φύση την ευκαιρία να θεραπευτεί, και με τη σειρά τους θα βοηθήσουν τον πλανήτη μας να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεδριάσουν μεταξύ 7-18 Μαρτίου για τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη για τους ωκεανούς. Μια τέτοια συνθήκη θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ωκεάνιων καταφυγίων (θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές) σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ωκεανών – μια κίνηση που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι απαραίτητη για την προστασία της άγριας ζωής και την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η εγκατάσταση της Greenpeace θα βρίσκεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ έως το Σάββατο 29 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: Greenpeace

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version