Ένα “έξυπνο” τσιρότο και ένα δαχτυλίδι τα νέα όπλα για τη διάγνωση του κορονοϊού

Ένα τσιρότο από τη Ν. Κορέα και ένα δαχτυλίδι από τις ΗΠΑ   προορίζονται ως νέα «όπλα» για την έγκαιρη διάγνωση συμπτωμάτων της νόσου Covid-19.

Το πρώτο  είναι το αποτέλεσμα  έρευνας από νεοφυή (start-up) νοτιοκορεατική εταιρεία βιοτεχνολογίας UlikeKorea, που ειδικεύεται σε τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων. Οι ερευνητές της  παρουσίασαν  ένα αυτοκόλλητο τετράγωνο επίθεμα με πλευρά περίπου πέντε εκατοστών, το οποίο προσκολλάται στο στήθος ενός ανθρώπου και παρακολουθεί ζωτικά σημάδια στον οργανισμό, όπως τη θερμοκρασία (πυρετό), τους παλμούς της καρδιάς, τυχόν βήχα κ.ά. Τα στοιχεία στέλνονται σε μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου με τεχνητή νοημοσύνη και εξάγεται το συμπέρασμα κατά πόσο κάποιος έχει λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Επειδή τα στοιχεία μπορούν να σταλούν διαδικτυακά και στις υγειονομικές Αρχές, εάν το επίθεμα φοριέται από άτομο που βρίσκεται σε επιβεβλημένο 14ήμερο κατ’ οίκον περιορισμό, οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν άμεσα για τυχόν εκδήλωση Covid-19. Η εταιρεία βρίσκεται, ήδη, σε συζητήσεις με τον κολοσσό SoftBank για διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά με τιμή περίπου 30 δολαρίων ανά επίθεμα. Προηγουμένως, όμως, το επίθεμα θα πρέπει να εγκριθεί από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση για ευρεία χρήση στη χώρα, η οποία τελευταία έχει γνωρίσει μία νέα έξαρση κρουσμάτων.

Στις ΗΠΑ, ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Atlantic της Φλόριντα παρουσίασαν τα σχέδιά τους για μία νέα φορετή (wearable) τεχνολογία, ένα «έξυπνο» ασημένιο δαχτυλίδι σαν χοντρή βέρα, με την ονομασία Oura, που θα φοριέται κανονικά στο δάχτυλο και θα παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος και άλλους δείκτες, με σκοπό να εντοπίζει έγκαιρα –με τη βοήθεια ειδικών αλγόριθμων- νέα περιστατικά Covid-19.

Το δαχτυλίδι θα συλλέγει, συνεχώς, στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και θα τροφοδοτεί μία σχετική ψηφιακή εφαρμογή. Η νέα συσκευή θα δοκιμαστεί επί 12 εβδομάδες σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος