Ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον κόσμο γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο στην Αγγλία

Αρκετά υποείδη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της συνεχιζόμενης λαθροθηρίας και της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους.

Ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον κόσμο, ένας μαύρος ρινόκερος, γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ζωολογικό κήπο της Βρετανίας. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ στο Τσέσαϊρ της Αγγλίας ανακοίνωσαν ότι στις 12 Νοεμβρίου, ένας θηλυκός ανατολικός μαύρος ρινόκερος ονόματι Ζούρι, γέννησε μέρα μεσημέρι, ένα θηλυκό μαύρο ρινόκερο.

«Περιμέναμε με ανυπομονησία αυτή τη γέννηση για 15 ολόκληρους μήνες και, καθώς είναι αρκετά ασυνήθιστο για έναν ρινόκερο να γεννάει την ημέρα, πραγματικά δεν περιμέναμε να συμβεί μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε η υπεύθυνη της ομάδας ρινόκερων του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ, Έμμα Εβίζον.

Το θηλυκό νεογέννητο το οποίο δεν έχει ονομαστεί ακόμη, είναι υγιές, πολύ περίεργο και γεμάτο ενέργεια. Το είδος του μαύρου ρινόκερου (Diceros bicornis), ωστόσο απειλείται καθώς σήμερα έχουν απομείνει μόνο περίπου 6.500 στη φύση.

Αρκετά υποείδη έχουν ήδη εξαφανιστεί και τα περισσότερα από αυτά που έχουν παραμείνει, απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της συνεχιζόμενης λαθροθηρίας και της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους. Μόλις πρόσφατα, το υποείδος του ανατολικού μαύρου ρινόκερου (Diceros bicornis michaeli) σώθηκε από εξαφάνιση. Σε αυτό το υποείδος ανήκει η Ζούρι και το νεογέννητό της.

«Δυστυχώς, πρόκειται για ένα είδος που, για περισσότερο από έναν αιώνα, κυνηγήθηκε για το κέρατό του πριν πωληθεί στις παράνομες αγορές άγριας ζωής», εξηγεί η Εβίζον.

«Η άφιξη αυτού του πολύτιμου νεογέννητου αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα για τη διαφύλαξη του είδους, κάτι που επιδιώκει το πρόγραμμα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών στους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους διατήρησης, στο οποίο είμαστε ηγετικό μέλος», συμπληρώνει.

Οι ενήλικοι ρινόκεροι είναι κυρίως μοναχικοί με εξαίρεση την περίοδο αναπαραγωγής. Οι γεννήσεις τείνουν να συμβαίνουν προς το τέλος της εποχής των βροχών, όταν το περιβάλλον είναι πιο ξηρό. Όταν ένας αρσενικός ανακαλύψει τα ίχνη ενός θηλυκού, τα σκεπάζει με κοπριά ώστε να μην μπορεί να τα εντοπίσει άλλος αρσενικός ρινόκερος. Η περίοδος κύησης των θηλυκών μαύρων ρινόκερων διαρκεί 15 με 16 μήνες.

Σήμερα, λιγότεροι από 600 ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι βρίσκονται στην Κένυα, την Τανζανία και τη Ρουάντα. Αν και οι πληθυσμοί αυτοί φαίνεται να αυξάνονται σιγά σιγά μετά την εφαρμογή εντατικών μέτρων προστασίας, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του είδους.

Καθώς η λαθροθηρία και η απώλεια των ενδιαιτημάτων συνεχίζεται, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα προγράμματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της επιβίωσης του είδους.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος