Εμβόλιο Moderna: Εξάμηνη προστασία μετά τη χορήγηση της 2η δόσης αναφέρει η εταιρεία

Το εμβόλιο που παρασκεύασε η Moderna κατά του κορονοϊού εξακολουθεί να εξασφαλίζει –σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας (την Τρίτη 13/4) -ισχυρή προστασία κατά της νόσου Covid-19, έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Συγκεκριμένα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε ότι το ποσοστό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της (για το αναφερόμενο διάστημα) υπερβαίνει το 90% έναντι όλων των κρουσμάτων της Covid-19 και ξεπερνά το 95% αναφορικά με την προστασία ενάντια στις σοβαρές μορφές της νόσου.

Σύμφωνα με την εταιρεία -η οποία σήμερα (Τετάρτη 14/4) ενημερώνει τους επενδυτές σχετικά με την πρόοδο των εμβολίων της- από την εξαμηνιαία παρακολούθηση της αρχικής μελέτης τελικού σταδίου του εμβολίου φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητά του παρέμεινε συνεπής με τις προηγούμενες ενημερώσεις της.

Η Moderna ξεκίνησε ήδη τη δοκιμή νέων εκδοχών του εμβολίου της, με στόχο την αντιμετώπιση της παραλλαγής του κορονοϊού Β.1.351, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε ότι οι δύο εκδόσεις του εμβολίου στις οποίες κάνει δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυδύναμου εμβολίου που συνδυάζει το πρόσφατα σχεδιασμένο εμβόλιο με το προηγούμενο, αύξησαν τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των παραλλαγών του ιού sars-cov-2 σε ποντίκια. Tο πολυδύναμο εμβόλιο παρείχε το ευρύτερο επίπεδο ανοσίας.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του πρακτορείου Reuters, τον Μάρτιο η Moderna ξεκίνησε να κάνει δοκιμές τριών προσεγγίσεων για την ενίσχυση του εμβολίου της, ως προς την προστασία ενάντια στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Το εμβόλιο της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας έχει λάβει έγκριση ή άδεια για χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία messenger RNA (mRNA). Όπως δήλωσε η Moderna, ως τη Δευτέρα (12/4), είχαν διανεμηθεί περίπου 132 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 117 εκατομμυρίων δόσεων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία -η οποία έχει την έδρα της στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης- αναμένεται να εφοδιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος