Εμβόλια – κορονοϊός: Ως και 14% μειώνεται η αποτελεσματικότητα σε 4 μήνες

Η προστασία απέναντι στην COVID-19, που προσφέρουν δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και των Οξφόρδης/AstraZeneca, αρχίζει να μειώνεται εντός εξαμήνου,  σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ και το συμπέρασμα είναι ότι η προστασία του εμβολίου της Pfizer μειώθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε τέσσερις μήνες, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer επιτρέπει να αποφευχθεί η μόλυνση από την Covid-19 σε ποσοστό 88%, όμως αυτή η προστασία πέφτει στο 74% έπειτα από πέντε με έξι μήνες.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% έπειτα από τέσσερις με πέντε μήνες.

Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, λέει ο κυριότερος ερευνητής της μελέτης ZOE COVID, ο Τιμ Σπέκτορ.

«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε σχέδια με βάση τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων και να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό των παιδιών και το εάν τελικά χρειαζόμαστε πιο επιλεκτική στρατηγική, εφόσον ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τους θανάτους και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο», δήλωσε ο ερευνητής.

Η Βρετανία σχεδιάζει εκστρατεία χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για αργότερα μέσα στον χρόνο έπειτα από τις δηλώσεις διακεκριμένων συμβούλων για τους εμβολιασμούς ότι από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να μην προωθηθούν ενισχυτικές δόσεις, πριν δοθεί προτεραιότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΗΠΑ :Στο 66% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna στη μετάλλαξη Δέλτα

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της Covid-19 μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με την μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σε έξι Πολιτείες συμπεραίνει ότι όταν η παραλλαγή Δέλτα κυριάρχησε στο 50% των κρουσμάτων, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 66%.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην προκλήθηκε μόνο από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά και από μια αποτελεσματικότητα που φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Η προστασία των εμβολίων έναντι σοβαρών περιπτώσεων της νόσου, νοσηλείας και θανάτων, ωστόσο, παραμένει υψηλή, επιμένουν οι αρχές.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τα CDC, που διεξήχθη σε ασθενείς στο Λος Άντζελες από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου, δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι είχαν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος