Emoticons: Πολύτιμο εργαλείο στην πρακτική Ιατρική

Τα emoticons, αυτές οι μικρές εικόνες που μπορούν να προστεθούν σε κείμενα στα κοινωνικά δίκτυα, θα μπορούσαν να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στον τομέα της ιατρικής, επιτρέποντας στους ασθενείς να επικοινωνούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα συμπτώματά τους, τις ανησυχίες τους και άλλες κλινικά σχετικές πληροφορίες.

Το emoticon (“emoji”, που σημαίνει “χαρακτήρας εικόνας”) εμφανίστηκε στην Ιαπωνία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και είναι πρακτικά μια εικόνα που αντικαθιστά ένα συναίσθημα ή υποδεικνύει αντικείμενα, συναλλαγές, πάθη και άλλα σε μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, κοινωνικοποίηση ή αποστολή μηνυμάτων. Υπολογίζεται ότι δισεκατομμύρια emoticon χρησιμοποιούνται καθημερινά όχι μόνο στο Facebook αλλά και στο Facebook Messenger.

Τα πρώτα ιατρικά emoticon, που παρουσιάστηκαν το 2015, ήταν η σύριγγα και το χάπι. Το 2017, η Apple πρόσθεσε emoticon για να αντιπροσωπεύσει άτομα με αναπηρία, ακολουθούμενα από σύμβολα στηθοσκοπίου, οστών, δοντιών και μικροβίων το 2019. Η Apple συνδημιούργησε επίσης τα ανατομικά emoticon καρδιάς και πνευμόνων, τα οποία παρουσιάστηκαν παγκοσμίως το 2020.

Θα ήταν χρήσιμα τα emoticon στην τακτική ιατρική πρακτική;

Η ανάγκη να ακούν τους ασθενείς βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής αποστολής των γιατρών και η χρήση emoticons θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να πάει η επικοινωνία σε άλλο επίπεδο.

Τα emoticon θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη θεραπεία παιδιών με αναπτυσσόμενες γλωσσικές δεξιότητες, ατόμων με αναπηρίες που έχουν μειωμένη ικανότητα φυσιολογικής επικοινωνίας και ασθενών που μιλούν μια γλώσσα διαφορετική από τη δική μας.

Σε επείγουσες ιατρικές καταστάσεις, όταν ο χρόνος είναι κρίσιμος, τα emoticon θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική μορφή επικοινωνίας, η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικές κλινικές αποφάσεις. Αυτά τα μικροσκοπικά γραφικά σύμβολα που βρίσκουμε αυτή τη στιγμή σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα ως σχολιασμοί στις οδηγίες μετά από εξαγωγή από το νοσοκομείο, οι οποίες (οδηγίες) συχνά προκαλούν σύγχυση, η είναι ακατανόητες σε ορισμένους ασθενείς, λένε οι ερευνητές.

Η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας της τηλεϊατρικής θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χρήση emoticon. Η πλατφόρμα που συζητούν οι ασθενείς με τους γιατρούς θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλη για τους ασθενείς να παρέχουν στους γιατρούς οπτικές πληροφορίες που περιγράφουν, για παράδειγμα, την ένταση του πόνου που έχουν βιώσει σε διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών, και για τους γιατρούς και να  καταχωρηθούν στον ιατρικό φάκελο κάθε ασθενούς για την τρέχουσα θεραπεία.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία προτείνει την εισαγωγή του συστήματος emoticon στην τρέχουσα ιατρική πρακτική, συνεχίζει την έρευνά της για να κατανοήσει καλύτερα πώς τα emoji θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς και γιατρούς να επικοινωνήσουν κοινά συμπτώματα – όπως κινητικότητα, διάθεση, διάρκεια και ένταση πόνου – που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εφόσον τα emoticon έχουν γίνει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας συζήτησης τα τελευταία χρόνια, οι ιατρικές εταιρείες και οι οργανισμοί γιατρών θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη.

Οι αρχές υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να καθορίσουν ποια emoticon θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τα συμφέροντα των ασθενών, να συναινέσουν σχετικά με την ιατρική τους ακρίβεια, να λάβουν έγκριση για χρήση μέσω του παγκόσμιου φορέα καθορισμού προτύπων και να εργαστούν στη διαδικασία εφαρμογής.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος