‘Ελον Μασκ: Παρουσιάζει τσιπ που θα μεταδίδει μουσική απευθείας στον εγκέφαλο

Ο Έλον Μασκ και το μυστηριώδες startup του, Neuralink, ετοιμάζονται να κάνουν μια πολυαναμενόμενη αποκάλυψη στις 28 Αυγούστου. Την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα, όταν ο επιστήμονας υπολογιστών Ώστιν Χάουαρντ ρώτησε τον Mασκ στο Twitter αν θα μπορούσαμε κάποια μέρα να ακούσουμε μουσική απευθείας στον εγκέφαλο, μέσω μιας διεπαφής ανθρώπου-υπολογιστή, ο επιχειρηματίας απάντησε καταφατικά.

Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα για την έρευνα που κάνει το Neuralink. Από την ίδρυσή της το 2016, η εταιρεία έχει κάνει μια μόνο δημόσια παρουσίαση, το 2019, όταν αποκάλυψε μια συσκευή που συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω οπών στο κρανίο που έχουν δημιουργηθεί με λέιζερ. Μιλώντας στην εκδήλωση το 2019, ο Mασκ είχε δηλώσει ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω σε μια συσκευή σαν ραπτομηχανή, που θα συνδέει άμεσα έναν υπολογιστή με ένα τσιπ που θα εισάγεται στον εγκέφαλο. 

Οι αρχικές εφαρμογές μιας τέτοιας συσκευής στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση σπασμένων νευρικών συνδέσεων σε ανθρώπους που πάσχουν από εγκεφαλικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον, είχε δηλώσει ο Mασκ. Ο απώτερος στόχος της Neuralink όμως, είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να ανταγωνιστούν με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Όταν το περασμένο σαββατοκύριακο ο Μασκ ρωτήθηκε από έναν άλλο χρήστη του Twitter, εάν οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην «απελευθέρωση οξυτοκίνης, σεροτονίνης και άλλων χημικών ουσιών εάν χρειαστεί, ο επιχειρηματίας απάντησε επίσης καταφατικά.

Σήμερα, υπάρχουν ακουστικά υψηλής τεχνολογίας που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μεταδώσουν μουσική κατευθείαν στον εγκέφαλό σας, στέλνοντας δονήσεις στο κρανίο αλλά όχι διεγείροντας νευρώνες μέσα στον εγκέφαλο.

Η διαδικασία τοποθέτησης του τσιπ θα είναι παρόμοια με τη χειρουργική επέμβαση ματιών λέιζερ, σύμφωνα με τον Μασκ. Ένα ρομπότ νευροχειρουργικής θα τοποθετεί εύκαμπτα νήματα στον εγκέφαλο που θα συνδέεται με ένα μικρό εμφυτεύσιμο τσιπ υπολογιστή. Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς τη συσκευή, ένα μόνο καλώδιο USBC θα παρέχει “ροή δεδομένων πλήρους εύρους ζώνης” στον εγκέφαλο.

Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές σε ζώα και οι δοκιμές σε ανθρώπους έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν φέτος.

Παράλληλα, ο Μασκ αναζητά ταλέντα για να ενισχύσει την ομάδα της Neuralink. «Εάν έχετε επιλύσει δύσκολα προβλήματα με τηλέφωνα ή με την φορετή τεχνολογία (wearable technology) σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εργαστείτε στο Neuralink», έγραψε στο Twitter. Πράγματι, στον ιστότοπο της εταιρείας, είναι αναρτημένες έντεκα θέσεις εργασίας που αφορούν μηχανικούς, μηχανικούς λογισμικού ρομποτικής και τεχνικό ιστολογίας.

ΠΗΓΗ: Futurism, Independent

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ