Έλον Μασκ: Να δοθεί προτεραιότητα στην αποίκηση του Άρη για τη μελλοντική προστασία των ανθρώπων

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων στην περίπτωση ενός Γ΄ Παγκοσμίου πυρηνικού Πολέμου, η αποίκηση του Άρη – ένα «σενάριο» που μοιάζει πια όχι και τόσο απίθανο για το μέλλον- πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα των επιστημόνων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Έλον Μασκ, ιδρυτή της εταιρείας Space X και της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla.

Όπως αναφέρουν και οι εφημερίδες Guardian και Independent, ο Αμερικάνος πολυεκατομμυριούχος δήλωσε σε ομιλία του στο Όστιν του Τέξας (την Κυριακή 11/3): «είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μια αυτάρκη βάση στον ‘Αρη, επειδή θα είναι αρκετά μακριά από τη Γη στην περίπτωση ενός πολέμου, οπότε είναι πιο πιθανό να διατηρηθεί σε σχέση με μια σεληνιακή βάση».

Απαντώντας σε ερώτηση του φίλου του, Τζόνα Νόλαν, δημιουργού της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας “Westworld”, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν υπάρξει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν αρκετοί σπόροι του ανθρώπινου πολιτισμού κάπου αλλού, ώστε να τον αναβιώσουν και να συντομεύσουν τη διάρκεια των σκοτεινών ετών».

Σε συνέχεια του λόγου του, ο Μασκ ανέφερε για την «αποστολή» της αποίκισης στον Άρη: «Θα είναι δύσκολη, επικίνδυνη, μια καλή ευκαιρία για να πεθάνει κανείς, αλλά και συναρπαστική για όσους επιβιώσουν. Δεν θα υπάρξουν και πολλοί που θα θελήσουν να πάνε στην αρχή. Αλλά στην πορεία ο ‘Αρης θα γίνει φιλόξενος και θα έχει σπουδαία μπαρ!».

Σύμφωνα με τα σχέδια των επιστημόνων, ο πύραυλος BFR (Big Fucking Rocket), μήκους περίπου 100 μέτρων -μεγαλύτερος από τον Falcon Heavy που αυτή τη στιγμή μεταφέρει ένα αυτοκίνητο Tesla προς τον ‘Αρη- θα είναι έτοιμος για την υλοποίηση του σχεδίου της «μετακίνησης» των πρώτων ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη.

O BFR πρόκειται να κάνει το παρθενικό, μη επανδρωμένο, ταξίδι του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Στην αρχή ο πύραυλος θα πραγματοποιεί σύντομες, διαστημικές πτήσεις, ώστε να έχει δοκιμαστεί πριν από το φιλόδοξο σχέδιο της «μετακίνησης» των πρώτων ανθρώπων στον Άρη.

«Μπορώ να σας πω ότι κατασκευάζουμε το πρώτο διαπλανητικό σκάφος για τον ‘Αρη. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σύντομες πτήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε χαρακτηριστικά ο Μασκ.

Βάσει των έως τώρα προγραμματισμένων σχεδίων, η Space Χ σχεδιάζει να στείλει στον ‘Αρη την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή το 2022 και τους πρώτους ανθρώπους το 2024.

Μιλώντας γενικότερα για της ανησυχίες του, πέρα από την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός Γ’ Παγκοσμίου πυρηνικού Πολέμου, ο Μασκ επεσήμανε, όπως άλλωστε έχει αναφέρει και στο παρελθόν, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Δώστε βάση στα λόγια μου», είπε. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά. Συνεπώς γιατί δεν έχουμε καθόλου ρυθμιστική εποπτεία της;», αναρωτήθηκε. Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει ένας δημόσιος ρυθμιστικός φορέας, που θα διασφαλίζει ότι όλοι αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια και με τρόπο που δεν θα απειλεί την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Independent/ The Guardian

Φωτογραφία: AP /Damian Dovarganes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος