Ελεγχόμενη πρόσκρουση σε κομήτη θα πραγματοποιήσει διαστημοσυσκευή του ESA

Τη μακρά καθοδική πορεία της προς τον κομήτη Τσούρι (Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο) θα ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες ώρες η διαστημοσυσκευή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Μέσα από μια σύγκρουση, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 30/9 στις 14:20 (ώρα Ελλάδος) θα έρθει το τέλος μιας διαστημικής οδύσσειας που κράτησε πάνω από δώδεκα χρόνια και επισφραγίσθηκε με στενή 26μηνη συνύπαρξη της Rosetta με τον κομήτη 67P.

Η Rosetta αναμένεται να εκτελέσει την τελική «μανούβρα» πρόσκρουσης απόψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Οι τελευταίες εντολές προς το ρομποτικό σκάφος από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας θα δοθούν αύριο το πρωί.

Λόγω της απόστασης για τη μετάδοση του σήματος, η επιβεβαίωση αναμένεται να φθάσει στη Γη με μια χρονοκαθυστέρηση περίπου τριών τετάρτων της ώρας.Η αποστολή, που στοίχισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, επέτρεψε τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να λάβει πολύτιμες πληροφορίες και να πραγματοποιήσει έρευες σε πολλά επίπεδα αναφορικά με τις συνθήκες και τους «νόμους» του διαστήματος.

Η αποστολή της Rosetta αποφασίσθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος.

Απόψε, στις 20.50 ώρα Γκρίνουιτς (23.50 ώρα Ελλάδος), σε μία στιγμή που θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Τσούρι, η Rosetta θα δώσει ώθηση στους κινητήρες της για τρία λεπτά, προκειμένου να μπει σε τροχιά που θα την οδηγήσει απευθείας σε πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη.

Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος θα αρχίσει μία αργή κάθοδο που θα διαρκέσει 14 ώρες. Στην αρχή, η ταχύτητα θα είναι 30 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια θα επιταχύνει εξαιτίας της έλξης του κομήτη και θα φθάσει τα 90 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο (3,2 χιλιόμετρα/ώρα), δηλαδή την ταχύτητα του ανθρώπινου βαδίσματος, εξηγεί ο Σιλβέν Λοντιό, υπεύθυνος επιχειρήσεων πτήσης της Rosetta στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η Rosetta δεν έχει κατασκευασθεί για να προσεδαφίζεται. Ομως, οι μηχανικοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε η επαφή του διαστημικού σκάφους με τον κομήτη να είναι όσο γίνεται πιο «μαλακή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος