Εκτοξεύθηκε ο πιλοτικός «κυνηγός» διαστημικών σκουπιδιών RemoveDebris

Το βράδυ της Δευτέρας, 2 Απριλίου, εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής SpaceX, o ευρωπαϊκός πιλοτικός δορυφόρος RemoveDebris, με σκοπό τη δοκιμή ενός συστήματος αποκομιδής των διαστημικών σκουπιδιών.

Το «αλιευτικό-σκουπιδιάρικο» του διαστήματος (βάρους 100 κιλών) διαθέτει ένα καμάκι και ένα δίχτυ για να πιάνει τα διαστημικά θραύσματα και μετά να τα κατευθύνει στη Γήινη ατμόσφαιρα προκειμένου να καούν. Πρώτος προορισμός του δορυφόρου είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) στον οποίο αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη το μεσημέρι (4/4/18). Αφού μείνει εκεί για μερικές εβδομάδες, θα ξεκινήσει την αποστολή του τον Μάϊο.

Πολλοί δορυφόροι που περιφέρονται γύρω από τη Γη αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των διαστημικών σκουπιδιών. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο διαστημικό «τροχαίο» που θα έχει προκληθεί από την αιώρηση των διαστημικών απορριμάτων στο διάστημα, επισημαίνουν οι ειδικοί, που εκτιμούν ότι,  πάνω από 7.500 τόνοι μικρών και μεγάλων σκουπιδιών, από βίδες μέχρι μεγάλα κομμάτια πυραύλων, περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη μας.

Το χαμηλού κόστους πρόγραμμα RemoveDebris (15 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά το υπόλοιπο 50% από εταιρείες με επικεφαλής την Airbus, καθώς και από πανεπιστήμια.

Ο δορυφόρος ταξιδεύει προς τον ISS μέσα στο σκάφος Dragon, που έστειλε στο διάστημα ο μεταχειρισμένος πύραυλος Falcon της SpaceX. Αυτή είναι η 14η εμπορική αποστολή της ιδιωτικής SpaceX για ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογράψει η εταιρεία (ιδρυτής της οποίας είναι ο Έλον Μασκ) με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και αφορά εμπορικές αποστολές μέχρι το 2024.

Η άφιξη του Dragon στον ISS είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης. Το σκάφος θα «δέσει» στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στο διαστημικό σταθμό με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ISS, τον οποίο θα χειρίζονται ο ιάπωνας αστροναύτης Νορισίγκε Κανάι και ο αμερικανός Σκοτ Τινγκλ. Η διαδικασία θα μεταδίδεται ζωντανά από τη NASA TV.

Το  διαστημικό σκάφος Dragon, εκτός από το RemoveDebris για την αποκομιδή των διαστημικών σκουπιδιών θα μεταφέρει εφόδια και υλικό επιστημονικών πειραμάτων για τους αστροναύτες του ISS, συνολικού βάρους 2,6 τόνων.

Αφού παραμείνει για περίπου ένα μήνα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να «παραδόσει» το φορτίο του, το Dragon θα φορτωθεί ξανά με ό,τι θέλουν να πετάξουν οι αστροναύτες. Στη συνέχεια, το σκάφος θα επιστρέψει στη Γη με φορτίο περίπου 1,8 τόνων και θα «βουτήξει» στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά του Μεξικού.

Η επόμενη αποστολή του μεταγωγικού της SpaceX στον ISS θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA μέσω AP (αρχείο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος