Έκκληση από ΠΟΥ για καλύτερη χρήση υπαρχόντων εμβολίων και ανάπτυξη νέων για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής

Array

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε σήμερα την πρώτη έκθεση σχετικά με τον αγωγό εμβολίων που αναπτύσσονται επί του παρόντος για την πρόληψη λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτηριακά παθογόνα ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά. Η ανάλυση του ΠΟΥ επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι δοκιμές για εμβόλια που σχετίζονται με τα αντιμικροβιακά στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης και να μεγιστοποιηθεί η χρήση των υπαρχόντων εμβολίων.

Η σιωπηλή πανδημία της μικροβιακής αντοχής αποτελεί μείζονα και αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Μόνο οι ανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις συνδέονται με σχεδόν 4,95 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, με 1,27 εκατομμύρια θανάτους να αποδίδονται άμεσα στα αντιμικροβιακά. Αλλά η αντιβακτηριακή αντοχή είναι κάτι περισσότερο από βακτηριακές λοιμώξεις. Εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα. Όταν ένα άτομο μολυνθεί από αυτά τα μικρόβια, η μόλυνση λέγεται ότι είναι ανθεκτική στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η ανάλυση προσδιορίζει εξήντα ένα υποψήφια εμβόλια σε διάφορα στάδια κλινικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων αρκετών σε όψιμα στάδια ανάπτυξης για την αντιμετώπιση ασθενειών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο βακτηριακών παθογόνων προτεραιότητας, τον οποίο ο ΠΟΥ έχει δώσει προτεραιότητα, ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί ότι τα περισσότερα δεν θα είναι διαθέσιμα σύντομα.

«Η πρόληψη των λοιμώξεων με τον εμβολιασμό μειώνει τη χρήση αντιβιοτικών, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της αντιμικροβιακής αντοχής. Ωστόσο, από τα έξι κορυφαία βακτηριακά παθογόνα που ευθύνονται για θανάτους, μόνο ένα, η πνευμονιοκοκκική νόσος έχει εμβόλιο» , δήλωσε ο Δρ Hanan Balkhy, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την αντιμικροβιακή αντοχή.

Η έκθεση ζητά δίκαιη και παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια που υπάρχουν ήδη, ειδικά μεταξύ των πληθυσμών που τα χρειάζονται περισσότερο σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εμβόλια κατά τεσσάρων βακτηριακών παθογόνων προτεραιότητας: της πνευμονιοκοκκικής νόσου, του Hib, της φυματίωσης και του τυφοειδή πυρετού. Τα τρέχοντα εμβόλια κατά της φυματίωσης δεν προστατεύουν επαρκώς από τη φυματίωση και η ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εμβολίων κατά της φυματίωσης θα πρέπει να επιταχυνθεί. Τα υπόλοιπα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που τα λαμβάνουν για να συμβάλουμε στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και στην πρόληψη περαιτέρω θανάτων.

Σημαντικά στον παγκόσμιο αγώνα κατά της αντιμικροβιακής αντοχής, τα βακτήρια που αναφέρονται στον κατάλογο παθογόνων προτεραιότητας αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ακριβώς λόγω της αντοχής τους στα αντιβιοτικά αλλά επί του παρόντος έχουν πολύ αδύναμο εμβόλιο όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων και τη σκοπιμότητα. Τα εμβόλια κατά αυτών των παθογόνων είναι απίθανο να είναι διαθέσιμα βραχυπρόθεσμα και εναλλακτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να επιδιωχθούν επειγόντως για την πρόληψη ανθεκτικών λοιμώξεων λόγω βακτηριακών παθογόνων προτεραιότητας.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος