Έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στον πνεύμονα με τεχνητή νοημοσύνη απο την Κίνα

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εργαλείο δοκιμών τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine περιγράφει έναν «ανιχνευτή καρκίνου του πνεύμονα με τεχνητή νοημοσύνη» που μπορεί να παίξει ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση αυτού του τύπου καρκίνου ή σε μεγάλης κλίμακας προσυμπτωματικό έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου για καρκίνο.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου πραγματοποίησαν αλληλουχία μονοκύτταρου RNA διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο και διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός του λίπους γίνεται ανώμαλος σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στρατολόγησαν μια ομάδα 311 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων 171 ασθενών με μη-Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο και 140 υγιών ατόμων για να αναλύσουν τα μόρια που σχετίζονται με τα λιπίδια στο πλάσμα τους.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες επέλεξαν εννέα λιπίδια που θεωρούνται τα πιο σημαντικά για την ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και σχεδίασαν το μοντέλο ανίχνευσης υποβοηθούμενης από AI..

Στην περίπτωση μιας κοόρτης προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα 1.036 αξονικών τομογραφιών ρουτίνας σε νοσοκομείο του Πεκίνου και μιας κλινικής κοόρτης 109 ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα, ο ανιχνευτής πέτυχε ακρίβεια μεγαλύτερη του 90%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα ήταν μη καπνιστές με όγκους σε  πρώτο στάδιο σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Ο Yin Yuxin, συν-συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, είπε ότι η νέα στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου είναι χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση, τη βοηθητική διάγνωση ή τον πληθυσμιακό έλεγχο για πολλές ασθένειες όγκου.

Το 2021, ο Yin Yuxin  και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μεθόδους για την ανίχνευση του μεταβολισμού  του όγκου υποβοηθούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του οισοφάγου.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος