ΕΑΑ: Σεμινάρια Αστρονομίας για ενήλικες και παιδιά στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Νέοι κύκλοι διαδικτυακών σεμιναρίων Αστρονομίας, για ενήλικες και για παιδιά, ξεκινούν τον Απρίλιο στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αστρονομικές Συναντήσεις»

«Ποιοι είναι οι αστερισμοί του ανοιξιάτικου ουρανού και πώς τους αναγνωρίζουμε; Ποια αστρονομικά φαινόμενα υπολόγιζε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ποιες πληροφορίες μας αποκαλύπτει η σύγχρονη έρευνα γι’ αυτόν; Ποια είναι η δομή των αστρικών σμηνών και των γαλαξιών που παρατηρούμε στο σύμπαν;”

Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα στα οποία θα αναφερθούν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του κύκλου των διαδικτυακών σεμιναρίων Αστρονομίας για ενήλικες που θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές: 4, 11 και 18 Απριλίου 2021, ώρα: 19:00 – 21:00.

Ειδικότερα, το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες-θέματα:

  • Ανοιξιάτικος Ουρανός και οι Αστερισμοί
  • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
  • Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική

Σε κάθε συνάντηση περιλαμβάνεται και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος).

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Πρόκειται για επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής η οποία θα περιλαμβάνει: την έκθεση ιστορικών επιστημονικών οργάνων των 19ου και 20ου αι., την αίθουσα της Υπηρεσίας του Χρόνου και του υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, το σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και περιήγηση στην ιστορική βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα καταλήγει δε σε παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας. Η παραπάνω επίσκεψη θα είναι δυνατή έως και έναν χρόνο μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΕΑΑ: Σεμινάρια Αστρονομίας για ενήλικες και παιδιά στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου
Φωτό: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Εξερευνώντας το Διάστημα» – Σεμινάρια για παιδιά

 Οι κύκλοι μαθημάτων «Εξερευνώντας το Διάστημα» απευθύνονται σε παιδιά ηλικιας 7 – 11 ετών. Στην διάρκεια των μαθημάτων οι μικροί «εξερευνητές του διαστήματος» θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα όπως:

Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πώς θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Μέχρι πού έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή; Πώς δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες που παρατηρούμε από τα τηλεσκόπιά μας και πώς είναι κατανεμημένοι στο Σύμπαν;

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο κύκλους σεμιναρίων. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις που ολοκληρώνονται από παρατήρηση, επίσης διαδικτυακή, από το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Φυσικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι νεαροί μαθητές θα μπορέσουν να επισκεφθούν και δια ζώσης το Αστεροσκοπείο και να παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από τον φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως ακολούθως:

 «Εξερευνώντας το Διάστημα» – Α’ κύκλος

Σάββατο 3, 10 και 17 Απρίλη, ώρα 11:30 και Δευτέρα 19/04, ώρα 20:00 (η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο) με θεματολογία:

  • Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός
  • Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές
  • Αστέρια και Γαλαξίες

«Εξερευνώντας το Διάστημα» – Β’ κύκλος

Σάββατο 3, 10 και 17 Απρίλη, ώρα 13:30 και Τρίτη 20/04, ώρα 20:00 (η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο), με θεματολογία:

  • Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους
  • Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν
  • Εξερεύνηση του Διαστήματος/Αποστολές του Μέλλοντος

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτριο Τσιμπίδα και Αχιλλέα Στράντζαλη.

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τη διαδικασία συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2103490160 και 2103490055 ή στο e-mail: drasi@noa.gr


Πηγή-Φωτογραφίες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος