ΔΟΕ: Νέο ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Νέο ρεκόρ κατέγραψε το 2021 η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), παρά τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία, όπως τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών και τις καθυστερήσεις στην κατασκευή.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), το 2021 προστέθηκαν 95 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι φέτος θα σημειωθεί νέο ρεκόρ αφού αναμένεται να εγκατασταθούν 320 γιγαβάτ, τα οποία ισοδυναμούν με τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας. Όπως αναφέρει η έκθεση του ΔΟΕ, η ανάπτυξη στην Κίνα και την Ευρώπη είναι ήδη ταχύτερη από την αναμενόμενη. Παρόλα αυτά, ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί το 2023.

Επίσης, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο πολυπόθητο 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, μόνο το 28% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανανεώσιμη.

«Η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της αδειοδότησης και η παροχή των κατάλληλων κινήτρων για την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικές από τις σημαντικότερες ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή τη δυνατότητα επίτευξης των διεθνών στόχων μας για το κλίμα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Το κόστος των νέων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί. Επειδή όμως το κόστος των ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, η ανανεώσιμη ενέργεια εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική. Η επείγουσα ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

ΠΗΓΗ: Fast Company

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος