Διεθνής έρευνα: Οι Βίκινγκς δεν ήταν απαραίτητα ξανθοί ούτε Σκανδιναβοί

Πολλοί Βίκινγκς είχαν καστανά μαλλιά και δεν προέρχονταν μόνο από τη Σκανδιναβία, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Σε μια εξαετή μελέτη, αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί χρησιμοποίησαν την τεχνολογία DNA για να αναλύσουν περισσότερους από 400 σκελετούς Βίκινγκς που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία στη Σκανδιναβία, τη Γροιλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι Βίκινγκς δεν προέρχονταν μόνο από τη Σκανδιναβία αλλά είχαν και γονίδια από την Ασία και τη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, οι χώροι ταφής των Βίκινγκ στη Σκωτία περιείχαν ντόπιους ανθρώπους που μπορεί να είχαν λάβει «ταυτότητες Βίκινγκ». Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους απορρίπτουν πολλές από τις προκαταλήψεις γύρω από τους Βίκινγκς.

«Τα αποτελέσματα αλλάζουν την θεωρία για το ποιοι ήταν πραγματικά οι Βίκινγκς. Τα βιβλία της ιστορίας θα πρέπει να ενημερωθούν», δήλωσε ο Eske Willerslev, συνεργάτης του St Johns CollegeCambridge. «Δεν γνωρίζαμε γενετικά πώς έμοιαζαν μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο Willerslev.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η νέα έρευνα αμφισβητεί την παραδοσιακή εικόνα των ξανθών Βίκινγκς, καθώς πολλοί είχαν καστανά μαλλιά και επηρεάστηκαν από τη γενετική εισροή από το εξωτερικό της Σκανδιναβίας.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης γενετικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών των Βίκινγκς στη Σκανδιναβία, γεγονός που υποδηλώνει ότι διαφορετικές ομάδες ήταν πιο απομονωμένες από ό, τι θεωρείτο προηγουμένως.

Διεθνής έρευνα: Οι Βίκινγκς δεν ήταν απαραίτητα ξανθοί ούτε Σκανδιναβοί

Επιπλέον, η ταυτότητα των Βίκινγκ δεν ήταν κάτι αποκλειστικό, καθώς δύο σκελετοί που βρέθηκαν στο Όρκνεϊ, στα βορειοανατολικά παράλια της Σκωτίας, είχαν DNA παρόμοιο με τους σύγχρονους Ιρλανδούς και Σκωτσέζους θαύτηκαν σε τάφους Βίκινγκ. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν αποκτήσει τις ταυτότητες των Βίκινγκ, λένε οι ερευνητές.

Η λέξη «Βίκινγκ» (Viking) προέρχεται από τον σκανδιναβικό όρο “vikingr“, που σημαίνει “πειρατής”, και η εποχή των Βίκινγκ αναφέρεται στην περίοδο του Μεσαίωνα μεταξύ 800 και 1050 μ.Χ.

Οι Βίκινγκς είναι γνωστό ότι ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη και πολλές από αυτές τις αποστολές αφορούσαν επιδρομές σε μοναστήρια, αλλά οι Βίκινγκς εμπορεύονταν επίσης προϊόντα όπως γούνες, χαυλιόδοντες και σφραγίδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα αρσενικά μέλη των επιδρομών αποτελούνταν από φίλους, συγγενείς και γείτονες.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα είναι χρήσιμα στη μελέτη της φυσικής επιλογής του παρελθόντος, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Fernando Racimo, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Τα δεδομένα θα μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε πώς εξελίχθηκε η επιλογή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις μετακινήσεις των Βίκινγκ σε όλη την Ευρώπη, για να αρχίσουμε να συνάγουμε την εξωτερική εμφάνιση των Βίκινγκς και να την συγκρίνουμε με αυτή των σημερινών Σκανδιναβών».

Η γενετική κληρονομιά των Βίκινγκς εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, ανέφεραν οι ερευνητές, με περίπου 6% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10% των ατόμων στη Σουηδία να έχουν DNA των Βίκινγκ στα γονίδια τους.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος