Διαστημικά σκουπίδια χτύπησαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μια μικρή τρύπα σε ένα ρομποτικό βραχίονα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανέδειξε για άλλη μια φορά, τον αυξανόμενο κίνδυνο των διαστημικών «σκουπιδιών».

Οι διευθυντές της αποστολής ανακάλυψαν την τρύπα όταν επιθεώρησαν το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους στις 12 Μαΐου. Η καναδική διαστημική υπηρεσία (CSA), η οποία λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα, είπαν πως δεν επηρέασε τις επιχειρήσεις και δεν έθεσε σε κίνδυνο τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται στο σταθμό. Μάλιστα, είπαν ότι πρόκειται για ένα «τυχερό χτύπημα» (lucky strike), δεδομένου του μικρού μεγέθους του βραχίονα, που έχει μήκος 17,6 μέτρα και διάμετρο μόλις 35 εκατοστά.

Δεν είναι γνωστό τι είδους αντικείμενο χτύπησε το διαστημικό σταθμό ή πότε συνέβη. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι το περιστατικό είναι μια υπενθύμιση του πολλαπλασιαζόμενου όγκου των «σκουπιδιών» που περιβάλλουν τη Γη.

«Υπάρχουν πολλά αντικείμενα εκεί έξω που ταξιδεύουν με ταχύτητα πάνω από 28.160 χλμ./ώρα και προφανώς μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο ελληνικής καταγωγής Τζον Κρασίδης, διακεκριμένος καθηγητής μηχανικής και αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

«Αυτό δεν έκανε πραγματική ζημιά, τρύπησε ένα τμήμα όπου υπάρχει μόνωση και δεν γνωρίζουμε καν αν χτύπησε μέρος του βραχίονα. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά τρομακτικό. Ανησυχούμε για τους αστροναύτες καθώς είναι εκτεθειμένοι εκεί έξω, και το ερώτημα είναι πότε και όχι εάν θα συμβεί κάτι», καταλήγει ο επιστήμονας.

Διαστημικά σκουπίδια χτύπησαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
(NASA via AP)

Το αντικείμενο που χτύπησε το διαστημικό σταθμό ήταν πολύ μικρό για να μπορέσουμε να το παρακολουθήσουμε, είπε ο Κρασίδης, σε αντίθεση με μεγαλύτερα «σκουπίδια». Σύμφωνα με τη NASA, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 27.000 διαστημικά «σκουπίδια» μεγέθους τα οποία βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και κάθε είδους αντικείμενα, κυκλοφορούν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από την Γη. Σύμφωνα με τη NASA, «τα διαστημικά σκουπίδια μεγέθους χιλιοστών, αντιπροσωπεύουν τον υψηλότερο κίνδυνο για τα περισσότερα ρομποτικά διαστημόπλοια που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη».

Το 2009, ένα ανενεργό ρωσικό διαστημικό σκάφος συγκρούστηκε και κατέστρεψε έναν εμπορικό δορυφόρο των ΗΠΑ, προσθέτοντας 2.300 κομμάτια μεγάλων, ανιχνεύσιμων σκουπιδιών, σύμφωνα με τη NASA.

«Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 990.000 αντικείμενα μεγέθους από 1 έως 10 εκατοστά και έως και 120 εκατομμύρια αντικείμενα μεγέθους από 1 χιλιοστό έως 1 εκατοστά», δήλωσε ο επιστήμονας.

Με τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να διαθέτουν τα δικά τους φιλόδοξα προγράμματα, η πιθανότητα να εισέλθουν σε τροχιά περισσότερα κομμάτια πυραύλων, περιβλήματα διαστημικών σκαφών και άλλα αντικείμενα, είναι πλέον πολύ μεγάλη.

ΠΗΓΗ: Guardian 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος